www.wimjongman.nl

(homepagina)


Poetins State of the Nation-toespraak: We weten dat Oekraïne kernwapens wil krijgen

Zoals verwacht gebruikte Kremlin-leider Vladimir Poetin vandaag scherpe tonen in zijn State of the Nation-toespraak. Hij zei dat Oekraïne kernwapens wil. Rusland laat zich echter niet intimideren en zal tot het bittere einde voor zijn bestaan vechten, zei hij.

21 februari 2023

Poetins State of the nation toespraak vond plaats in het Gostiny Dvor evenementencentrum in Moskou.

Er werd reikhalzend naar uitgekeken: de State of the Nation-toespraak van de Russische president Vladimir Poetin (70) vandaag voor de Federale Assemblee (Doema en Federatieraad) in Moskou. Zoals verwacht ging hij in op de oorlog in Oekraïne, amper een jaar na het uitbreken ervan (24 februari 2022). Meteen al: Poetin sprak in zijn toespraak, zoals eerder, van een "speciale militaire operatie". Ook het woord "oorlog" vermeed hij deze keer.

Hij benadrukte dat Rusland aanvankelijk alles had gedaan om de situatie vreedzaam op te lossen voordat de oorlog begon. Hij doelde op het conflict in de Donbass in Oost-Oekraïne. Deze inspanningen, zei hij, waren door het Westen en Oekraïne gedwarsboomd. Poetin herhaalde nogmaals: "Zij, de neonazi's, zijn de oorlog begonnen." Daarmee bedoelde hij Oekraïne. Hij voegde eraan toe dat het Westen "de geest uit de fles heeft gelaten" met zijn anti-Ruslandbeleid. De enige zorg van het Westen is geld en macht.

De afgelopen decennia was het Westen er vooral op uit om zich Oekraïne stukje bij beetje toe te eigenen, tegen de eigen belangen en veiligheidsbehoeften van Rusland in.

Poetin wees erop dat Oekraïne door het Westen werd misbruikt als "stormram" om Rusland schade te berokkenen. "Zij (het Westen) geven er geen moer om" wie zij instrumentaliseren om actie te ondernemen tegen Rusland. Het doel is om "de Russen voor eens en altijd af te maken." Het Westen werkt samen met "terroristen, neonazi's, de duivel", met als hoofddoel Rusland op de knieën te krijgen.

Maar Rusland zal terugvechten. Het land laat zich niet verslaan. Het zal vechten voor zijn bestaan tot het bittere einde.

De elites van het Westen zijn gek geworden

Poetin benadrukte: "Wij voeren geen oorlog tegen het Oekraïense volk. Zij zijn gegijzeld door het Westen. Een Westen dat volledig "ontaard" is. Het aanbidt een geslachtsneutrale god. De elites van het Westen zijn gek geworden.

Poetin kondigde aan dat er een speciaal staatsfonds zou worden opgericht voor de families van de oorlogsslachtoffers. Achter elke gevallen man en veteraan, zei hij, moet een sociaal adviseur staan.

De Kremlinleider verklaarde dat de serieproductie van high-tech wapens in Rusland in volle gang is. Dit omdat "we een hoog niveau moeten bereiken in al onze strijdkrachten."

Hij wees er ook op dat het Westen een economische oorlog heeft ontketend in de vorm van sancties tegen Rusland. De berekening van het Westen: het Russische volk moet lijden. "En zij noemen zichzelf humanitairen," zei hij. Maar zijn land was veerkrachtig, zei hij. De sancties werken niet, Rusland kan op eigen benen staan, het gaat nog steeds goed met de Russische economie, benadrukte hij.

Rusland heeft alles wat het nodig heeft om sterker uit deze situatie te komen, zei Poetin vol vertrouwen.

( )

Ex-Kremlinleider Dimitri Medvedev (2008-2012)

De toespraak van Poetin in de formulering

De eXXpress heeft de hele toespraak van de Russische president in vertaling voor u klaarliggen. Wij wijzen er uitdrukkelijk op dat wij niet verantwoordelijk zijn voor de inhoud en er afstand van nemen.

Beste burgers van Rusland!

Met mijn toespraak van vandaag spreek ik in een moeilijke tijd - dat weten we allemaal heel goed - een mijlpaaltijd voor ons land, in een tijd van kardinale, onomkeerbare veranderingen in de hele wereld, van de belangrijkste historische gebeurtenissen die de toekomst van ons land en ons volk bepalen, waarin ieder van ons een grote verantwoordelijkheid draagt.

Een jaar geleden is besloten tot een speciale operatie om de bevolking van ons historische land te beschermen, de veiligheid van ons land te waarborgen en de dreiging van het neonazistische regime dat na de staatsgreep van 2014 in Oekraïne is ontstaan, weg te nemen. En stap voor stap zullen we de taken die voor ons liggen zorgvuldig en consequent oplossen.

Vanaf 2014 vocht Donbass, het verdedigde het recht om op zijn eigen land te leven, zijn moedertaal te spreken, vocht en gaf niet op in de omstandigheden van blokkade en constante beschietingen, onverholen haat tegen het regime in Kiev, geloofde en wachtte op Rusland om het te doen, om hen te komen redden.

Ondertussen - en dat weet u goed - deden wij al het mogelijke, echt al het mogelijke, om dit probleem met vreedzame middelen op te lossen, onderhandelden wij geduldig over een vreedzame uitweg uit dit ernstige conflict.

Maar achter onze rug werd een heel ander scenario voorbereid. De beloften van de westerse machthebbers, hun verzekeringen over het streven naar vrede in de Donbass bleken, zoals we nu zien, nep te zijn, een wrede leugen. Ze verspeelden gewoon tijd, deden aan intimidatie, negeerden politieke moorden, de onderdrukking door het Kievse regime van offensieve mensen, het bespotten van gelovigen, en moedigden Oekraïense neonazi's steeds meer aan tot terroristische acties in de Oekraïense Donbass. Officieren van nationalistische bataljons werden getraind en van wapens voorzien in westerse academies en scholen.

En ik wil benadrukken dat zelfs voordat de militaire speciale militaire operatie begon, onderhandelde Kiev met het Westen over de levering van luchtverdedigingssystemen, gevechtsvliegtuigen en ander zwaar materieel aan Oekraïne. Wij herinneren ons ook de pogingen van het Kievse regime om kernwapens te verwerven, omdat wij er publiekelijk over hebben gesproken.

De Verenigde Staten en de NAVO verplaatsten hun legerbases en geheime biologische laboratoria snel naar de grenzen van ons land, beheersten tijdens manoeuvres het toneel van toekomstige militaire operaties, bereidden het onder hun controle staande Kievse regime, het door hen geknechte Oekraïne, voor op een grote oorlog.

En vandaag geven ze het toe - ze geven het openlijk toe, zonder aarzeling. Ze lijken trots op hun verraad en noemen zowel de Minsk-akkoorden als het Normandische formaat een diplomatieke prestatie, een bluf. Het blijkt dat al die tijd dat de Donbass in brand stond, toen er bloed vloeide, toen Rusland oprecht - dat wil ik benadrukken - oprecht zocht naar naar een vreedzame oplossing, ze speelden met mensenlevens, ze speelden, zoals ze in bekende kringen zeggen, met gemarkeerde kaarten.

Deze walgelijke methode van misleiding is al vele malen geprobeerd. Ze hebben zich net zo schaamteloos en dubbelhartig gedragen door Joegoslavië, Irak, Libië en Syrië te vernietigen. Ze zullen nooit worden gewassen van deze schande. De begrippen eer, vertrouwen, fatsoen zijn niets voor hen.

In de lange eeuwen van kolonialisme, dictatuur, hegemonie zijn ze eraan gewend geraakt alles te mogen, eraan gewend geraakt de hele wereld te bespugen. Het blijkt dat ze de volkeren van hun eigen land met dezelfde minachting behandelen als een meester - ze hebben immers ook hen cynisch bedrogen of misleid met fabeltjes over het streven naar vrede, over het naleven van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad Donbass. In feite zijn de westerse elites een symbool geworden van totale, gewetenloze leugens. Wij verdedigen resoluut niet alleen onze belangen, maar ook ons standpunt dat er in de moderne wereld geen verdeling moet zijn in de zogenaamde beschaafde landen en alle andere, dat een eerlijk partnerschap nodig is, waarbij principieel elke vorm van exclusiviteit, vooral agressief, wordt afgewezen.

Wij zijn open geweest, oprecht bereid tot een constructieve dialoog met het Westen, wij hebben gezegd en volgehouden dat zowel Europa als de hele wereld een ondeelbaar veiligheidssysteem nodig hebben dat voor alle staten gelijk is, en voor vele jaren lang hebben wij onze partners voorgesteld dit idee samen te bespreken en te werken aan de uitvoering ervan. Maar als antwoord hebben zij een ongenuanceerd of hypocriet antwoord gekregen. Het gaat om woorden. Maar er zijn ook concrete acties geweest: de uitbreiding van de NAVO tot onze grenzen, het creëren van nieuwe positiegebieden voor raketverdediging in Europa en Azië - ze hebben besloten zich achter ons te verschuilen met een "paraplu" - dat wil zeggen de inzet van militaire contingenten, en niet alleen bij de grenzen van Rusland.

Ik wil benadrukken - ja, eigenlijk weet iedereen dit - dat geen enkel land ter wereld zoveel militaire bases in het buitenland heeft als de Verenigde Staten van Amerika. Het zijn er honderden - ik wil dit benadrukken - honderden bases over de hele wereld, de hele planeet is bezaaid, je hoeft alleen maar naar de kaart te kijken.

De hele wereld heeft gezien dat zij zich terugtrekken uit fundamentele wapenovereenkomsten, waaronder het Intermediate and Short-Range Missile Treaty, en eenzijdig de basisovereenkomsten verscheuren die de wereldvrede handhaven. Om een of andere reden hebben ze dat gedaan - ze doen niets zomaar, zoals u weet.

Uiteindelijk hebben we in december 2021 formeel ontwerp-veiligheidsovereenkomsten voorgelegd aan de VS en de NAVO. Maar op alle belangrijke posities die voor ons van fundamenteel belang zijn, kregen ze eigenlijk een regelrechte afwijzing. Toen werd eindelijk duidelijk dat het groene licht was gegeven voor de uitvoering van agressieve plannen en dat ze niet zouden stoppen.

De dreiging groeide, en groeide met de dag. De binnenkomende informatie liet er geen twijfel over bestaan dat in februari 2022 alles klaar was voor een nieuwe bloedige strafactie in de Donbass, waartegen, laat me u eraan herinneren, het regime in Kiev in 2014 al met artillerie, tanks en vliegtuigen bestookte.

We herinneren ons allemaal nog goed de beelden toen er luchtaanvallen werden uitgevoerd op Donetsk, niet alleen op Donetsk, maar ook op andere steden. In 2015 probeerden ze opnieuw een directe aanval op de Donbass, terwijl ze de blokkade, beschietingen en terreur tegen burgers voortzetten. Ik wil u eraan herinneren dat dit alles volledig in strijd was met de relevante documenten en resoluties van de VN-Veiligheidsraad - iedereen deed alsof er niets aan de hand was.

Ik herhaal: zij waren het die de oorlog ontketenden en wij gebruikten en gebruiken geweld om er een eind aan te maken. Degenen die een nieuwe aanval op Donetsk, Donbass en Lugansk planden, begrepen duidelijk dat het volgende doelwit een aanval op de Krim en Sevastopol is, en wij wisten en begrepen dat. En nu wordt er ook in Kiev openlijk gesproken over zulke vergaande plannen - en ze hebben onthuld wat wij al zo goed wisten.

We beschermen het leven van mensen, onze eigen huizen. En het doel van het Westen is onbeperkte macht. Het heeft al meer dan 150 miljard dollar uitgegeven om het regime in Kiev te steunen en te bewapenen. Ter vergelijking: volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling hebben de G7-landen voor de periode 2020-2021 ongeveer 60 miljard dollar uitgetrokken om de armste landen ter wereld te helpen. Begrijpelijk, toch? Voor oorlog - 150, en voor de armste landen die geacht worden voortdurend bevoorraad te worden - 60, en zelfs onder de bekende gehoorzaamheidseisen van de landen - ontvangers van deze fondsen.

En waar is al het gepraat over armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling, milieu? Waar is het allemaal gebleven? Tegelijkertijd neemt de geldstroom voor oorlog niet af. Bovendien spaart men kosten noch moeite om onrust en opschudding in andere landen en daarmee in de hele wereld te bevorderen.

Op een recente conferentie in München waren er eindeloze beschuldigingen aan het adres van Rusland. Men krijgt de indruk dat dit alleen is gedaan om iedereen te doen vergeten wat het zogenaamde Westen de afgelopen decennia heeft gedaan. En zij was het die "de geest uit de fles liet" en hele regio's in chaos stortte.

Volgens Amerikaanse deskundigen zelf, als gevolg van oorlogen - ik wijs erop: Wij hebben deze cijfers niet verzonnen, de Amerikanen geven ze zelf - als gevolg van de oorlogen die de Verenigde Staten na 2001 hebben ontketend,

Bijna 900.000 mensen stierven, meer dan 38 miljoen werden vluchteling. Dit alles willen ze nu gewoon uit het geheugen van de mensheid wissen, ze doen alsof er niets gebeurd is. Maar niemand in de wereld is dit vergeten en zal dit niet vergeten.

Niemand van hen houdt rekening met menselijke offers en tragedies, omdat er natuurlijk biljoenen en biljoenen dollars op het spel staan; de mogelijkheid om iedereen te blijven beroven; om neoliberale en inherent totalitaire waarden te verspreiden onder het mom van woorden over democratie en vrijheden; om etiketten te hangen op hele landen en volkeren, het publiekelijk beledigen van hun leiders; het onderdrukken van afwijkende meningen in hun eigen land; het creëren van een vijandbeeld, het afleiden van de aandacht van de mensen van corruptieschandalen - dit alles verlaat de schermen niet, we zien het allemaal - van de groeiende interne economische, sociale, interetnische problemen en tegenstellingen.

Ik wil u eraan herinneren dat het Westen in de jaren dertig de weg vrijmaakte voor de nazi's om in Duitsland aan de macht te komen. En in onze tijd begonnen zij Oekraïne "anti-Rusland" te maken. Het project is niet echt nieuw. Mensen die zich tenminste een beetje in de geschiedenis hebben verdiept.

Dit project gaat terug tot de 19e eeuw, het werd gecultiveerd in de Oostenrijks-Hongaarse monarchie, in Polen en andere landen met één doel - om deze historische gebieden, die nu Oekraïne heten, van ons land af te scheuren. Dit is dat doel. Er is niets nieuws, geen nieuwigheid, alles wordt herhaald.

Vandaag heeft het Westen de uitvoering van dit project versneld door de staatsgreep van 2014 te steunen. De staatsgreep is immers bloedig, anti-staat, anti-constitutioneel - alsof er niets is gebeurd, alsof het nodig was, ze hebben zelfs gemeld hoeveel geld ze eraan hebben besteed. Russofobie, extreem agressief nationalisme, werd in de ideologische basis gestopt.

Onlangs kreeg een van de brigades van de strijdkrachten van Oekraïne, het is een schande om te zeggen - we schamen ons om ze niet te noemen - de naam "Edelweiss", zoals de nazi-divisie die betrokken was bij de deportatie van Joden en executies van krijgsgevangenen, bij strafacties tegen de partizanen van Joegoslavië, Italië,

Tsjecho-Slowakije en Griekenland. De strijdkrachten van Oekraïne en de Nationale Garde van Oekraïne zijn bijzonder gesteld op de chevrons van Das Reich, "Dead Head", "Galicia" en andere SS-eenheden die ook bloed aan hun handen hebben tot aan hun ellebogen. Oekraïense pantservoertuigen dragen de herkenningstekens van de Wehrmacht van nazi-Duitsland.

Neonazi's verbergen niet van wie ze denken dat ze erfgenamen zijn. Het is verrassend dat geen van de machthebbers in het Westen dit niet opmerkt. Waarom? Omdat het hen, excuus voor de slechte manieren, niets kan schelen. Het kan ze geen moer schelen wie ze steunen in de strijd tegen ons, in de strijd tegen Rusland. Het belangrijkste is dat ze vechten tegen ons, tegen ons land, wat betekent dat iedereen gebruikt kan worden. Maar we hebben het gezien, en het is gebeurd, zowel terroristen als neonazi's, zelfs als je het kenmerk van een kaalkop kunt gebruiken, God vergeve mij, als ze maar hun wil zouden doen, dienen als wapen tegen Rusland.

Het "anti-Rusland" project is in feite onderdeel van een revanchistisch beleid ten opzichte van ons land om broeinesten van instabiliteit en conflicten te creëren direct aan onze grenzen. Dat was al in de jaren dertig, en nu is het idee hetzelfde - om de agressie naar het oosten te leiden, om een oorlog in Europa te ontketenen om concurrenten bij volmacht uit te schakelen.

Wij zijn niet in oorlog met het volk van Oekraïne, daar heb ik al vaak over gesproken. Het Oekraïense volk is zelf een gijzelaar geworden van het regime in Kiev en hun westerse meesters, die dit land in politieke, militaire en economische zin feitelijk hebben bezet, de Oekraïense industrie decennialang hebben vernietigd en nu in oorlog zijn met het Oekraïense volk hun industrie tientallen jaren lang vernietigd en de natuurlijke hulpbronnen geplunderd. Het natuurlijke resultaat was sociale verloedering, een kolossale toename van armoede en ongelijkheid. En in dergelijke omstandigheden is het natuurlijk gemakkelijk om materiaal voor militaire operaties op te scheppen. Niemand dacht aan mensen; ze werden klaargemaakt voor de slacht en uiteindelijk veranderd in consumptiegoederen. Het is triest, het is gewoon eng om over te praten, maar het is een feit.

De verantwoordelijkheid voor het aanwakkeren van het Oekraïense conflict, voor de escalatie ervan en voor de toename van het aantal slachtoffers ligt uitsluitend bij de westerse elites en natuurlijk bij het huidige regime in Kiev, dat in feite vervreemd is van het Oekraïense volk. Het huidige Oekraïense regime dient geen nationale belangen, maar de belangen van derde landen.

Het Westen gebruikt Oekraïne als stormram tegen Rusland en als oefenterrein. Ik zal nu niet ingaan op de pogingen van het Westen om het tij van de vijandelijkheden te keren, op zijn plannen om de militaire leveranties op te voeren - dat weet iedereen al. Maar één feit moet voor iedereen duidelijk zijn: Hoe verder de westerse systemen in Oekraïne komen, hoe verder wij gedwongen zullen worden om de dreiging van onze grenzen weg te nemen. Dat is logisch.

De elites van het Westen maken geen geheim van hun doel: "Rusland strategisch verslaan," zoals ze zeggen, dat is directe taal. Wat betekent dat? Wat betekent het voor ons? Het betekent voor eens en voor altijd met ons breken, dat wil zeggen dat zij van plan zijn een lokaal conflict om te zetten in een fase van wereldwijde confrontatie. Dat is precies hoe we dit alles begrijpen en we zullen dienovereenkomstig reageren, want in dit geval gaat het om het bestaan van ons land.

Maar ze moeten ook beseffen dat het onmogelijk is om Rusland te verslaan op het slagveld, dus voeren ze steeds agressievere informatie-aanvallen tegen ons uit. Allereerst richten ze zich natuurlijk op jongeren, de jonge generaties. En ook hier liegen ze voortdurend, verdraaien ze historische feiten, voeren ze aanvallen uit op onze cultuur, op de Russisch-orthodoxe Kerk en andere traditionele religieuze organisaties van ons land.

Kijk naar wat ze hun eigen volkeren aandoen: Vernietiging van familie, culturele en nationale identiteit, perversie, kindermisbruik tot en met pedofilie worden tot norm verklaard, de norm van hun leven, en geestelijken, priesters worden gedwongen om huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht in te zegenen. God zegene hen, laat ze doen wat ze willen. Wat probeer je hier te zeggen? Volwassenen hebben het recht om te leven zoals ze willen, we hebben het zo behandeld in Rusland en we zullen het altijd zo behandelen: Niemand schendt het privéleven, en dat zullen we ook niet doen.

Maar ik wil tegen hen zeggen: Maar kijk, neem me niet kwalijk, de heilige Geschriften, de belangrijkste boeken van alle andere wereldreligies. Daar staat alles in, ook dat het gezin, de vereniging is van man en vrouw, maar deze heilige teksten worden nu in twijfel getrokken. Volgens berichten is de Anglicaanse kerk bijvoorbeeld van plan - hoewel om het idee van een geslachtsneutrale God te onderzoeken. Wat valt er te zeggen? God vergeve mij, ze weten niet wat ze doen.

Miljoenen mensen in het Westen begrijpen dat ze naar een echte geestelijke ramp worden geleid. De elites worden eerlijk gezegd gewoon gek en het lijkt erop dat er geen genezing mogelijk is. Maar dit zijn hun problemen, zoals ik al zei, en wij zijn verplicht onze kinderen te beschermen, en dat zullen we ook doen: We zullen onze kinderen beschermen tegen degradatie en ontaarding.

Het is duidelijk dat het Westen zal proberen onze samenleving te ondermijnen en te verdelen, om een beroep te doen op nationale verraders die te allen tijde - dat wil ik benadrukken - hetzelfde vergif van minachting voor hun eigen vaderland en de wens om geld te verdienen aan de verkoop ervan, aan degenen die bereid zijn ervoor te betalen. Dit is altijd het geval geweest.

Zij die het pad bewandelen van regelrecht verraad, terroristische en andere misdaden tegen de veiligheid van onze samenleving en de territoriale integriteit van het land, zullen volgens de wet ter verantwoording worden geroepen. Maar wij zullen nooit zijn zoals het regime in Kiev en de westerse elites die betrokken zijn en waren bij de "heksenjacht," Wij zullen geen rekeningen vereffenen met degenen die een stap opzij hebben gezet, zich uit hun vaderland hebben teruggetrokken.

Laat het op hun geweten blijven, laat ze ermee leven - ze moeten ermee leven. Het belangrijkste is dat het volk, de burgers van Rusland, hen een moreel oordeel hebben gegeven.

Ik ben trots - ik denk dat we allemaal trots zijn - dat ons multinationale volk, de overgrote meerderheid van de burgers, een principieel standpunt heeft ingenomen over de speciale militaire operatie, het belang van ons optreden heeft begrepen en onze acties ter bescherming van de Donbass hebben gesteund. In deze steun kwam vooral oprecht patriottisme tot uiting - een gevoel dat historisch gezien inherent is aan ons volk. Het verbaast ons met zijn waardigheid, het diepe bewustzijn van allen - ik benadruk - van hun eigen onlosmakelijke lot met het lot van het Vaderland.

Beste vrienden, ik wil iedereen, alle volkeren van Rusland, bedanken voor hun moed en vastberadenheid om onze helden, soldaten en officieren van het leger en de marine, de Nationale Garde, leden van de speciale diensten en alle wetshandhavers, soldaten van de korpsen van Donetsk en Luhansk, vrijwilligers, patriotten die vechten in de gelederen, vechten tegen de reserve BARS van het leger.

Ik wil me verontschuldigen: Het spijt me dat ik niet iedereen kan noemen tijdens de toespraak van vandaag. Weet u, toen ik deze toespraak voorbereidde, schreef ik een lange, lange lijst van deze heldhaftige eenheden, vervolgens heb ik ze uit de toespraak van vandaag gehaald omdat, zoals ik al zei, het onmogelijk is om ze allemaal te noemen, en ik was gewoon bang om degenen te beledigen die ik niet zou noemen.

Diepe buigingen voor de ouders, echtgenotes, families van onze verdedigers, artsen en medici, medische instructeurs, verpleegkundigen die de gewonden redden, spoorwegarbeiders en machinisten die het front bevoorraden, bouwers die versterkingen bouwen en huizen, wegen, civiele voorzieningen, arbeiders en ingenieurs van wapenfabrieken die nu bijna de klok rond in meerdere ploegen werken, tot landbouwarbeiders die het land op betrouwbare wijze van voedsel voorzien.

Ik dank de leraren die oprecht zorgen voor de jongere generaties van Rusland, vooral de leraren die onder de moeilijkste omstandigheden werken, zelfs aan het front; culturele werkers die naar het oorlogsgebied komen, naar ziekenhuizen om soldaten en officieren te ondersteunen; vrijwilligers die de frontlinie en burgers helpen; journalisten, vooral natuurlijk oorlogscorrespondenten, die risico's nemen aan het front om de hele wereld de waarheid te vertellen; voorgangers van traditionele Russische religies, militaire priesters wier wijze woorden mensen steunen en inspireren; ambtenaren en ondernemers - allen die hun professionele, burgerlijke en eenvoudigweg menselijke plicht vervullen.

Speciale woorden voor inwoners van de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk, Zaporozhye en gebieden van Kherson. Jullie zelf, beste vrienden, jullie zelf hebben jullie toekomst bepaald in referenda, ondanks de bedreigingen en terreur van de neonazi's in omstandigheden waarin militaire actie heel dichtbij was, een vastberaden besluit genomen, maar er was en is niets sterkers dan jullie vastberadenheid om bij Rusland te zijn, bij jullie vaderland.

(Applaus.)

Ik wil benadrukken dat dit de reactie is van het publiek op de inwoners van de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk, Zaporozhye en Kherson. Nogmaals, diepe buigingen voor allen.

Een grootschalig programma voor sociaal-economisch herstel en ontwikkeling van deze nieuwe onderdanen van de federatie hebben wij reeds in gang gezet en zullen wij blijven opbouwen. Het gaat er ook om bedrijven en banen nieuw leven in te blazen, de havens van de Zee van Azov, die weer een binnenzee van Rusland is geworden, en de aanleg van nieuwe moderne wegen, zoals we hebben gedaan op de Krim, die nu een betrouwbare landverbinding heeft met heel Rusland. Al deze plannen zullen we zeker samen uitvoeren.

Vandaag steunen de regio's van het land rechtstreeks de steden, districten en dorpen van de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk, de oblasten Zaporozhye en Kherson, oprecht als echte broeders en zusters. Nu zijn we weer samen, wat betekent dat we nog sterker zijn geworden en alles zullen doen opdat de langverwachte vrede in ons land terugkeert, opdat de veiligheid van het volk wordt gewaarborgd. Hiervoor, voor hun voorouders, voor de toekomst van kinderen en kleinkinderen, voor het herstel van historische gerechtigheid, voor de hereniging van ons volk, vechten onze helden vandaag.

Beste vrienden, ik vraag u de nagedachtenis te eren van onze strijdmakkers die hun leven gaven voor Rusland, burgers, ouderen, vrouwen, kinderen, die onder vuur door de handen van neonazi's en criminelen stierven.

(Moment van stilte.)

Dank u.

We begrijpen allemaal, en ik begrijp hoe ondraaglijk moeilijk het nu is voor de vrouwen, zonen, dochters van gesneuvelde soldaten en hun ouders, die waardige verdedigers van het vaderland - zoals de jonge bewakers van Krasnodon, zoals de jongens en meisjes die vochten tegen het nationaal-socialisme tijdens het Grote Nationaal Socialisme, de Donbass verdedigden. Heel Rusland herinnert zich vandaag aan hun moed, standvastigheid, de grootste dapperheid en offerbereidheid.

21.02.23, 12:05 Bericht van de president aan de Federale Vergadering - De president van Rusland Materiële status: Het is onze plicht om gezinnen die hun dierbaren hebben verloren te steunen, te helpen hun kinderen op te voeden, hen een opleiding en een beroep te geven. De familie van elke deelnemer aan een speciale militaire operatie moet in de zone van constante aandacht zijn, omringd door zorg en eer. Op hun behoeften moet onmiddellijk en onbureaucratisch worden gereageerd.

[ NB: Het tweede deel van de toespraak, over allerlei economische maatregelen en onderwijs etc, is niet vertaald ]

Bron: Putins Rede zur Lage der Nation: Wir wissen, dass Ukraine zu Atomwaffen kommen will | Exxpress