www.wimjongman.nl

(homepagina)


De echte schuldigen aan de rellen in Huwara

Degenen die een strenge boekhouding van de ziel - zelfreflectie - moeten doen, zijn degenen in Likud. Zij wringen hun handen en doen niets.

Rabbijn Prof. Dov Fischer - 28 februari 2023

( )

Prof. Dov Fischer

Als we eerlijk zijn - wat het grootste deel van de wereld niet is als het gaat om Israël en Joden - moeten we erkennen dat Joodse rellen in Huwara tegen de wet zijn.

Maar als we eerlijk blijven, moeten we ook erkennen dat de schuld voor die rellen in de eerste plaats moet worden gelegd bij de afgelopen 50 jaar van Israëlische regeringen die er niet in zijn geslaagd de Joodse inwoners van Samaria en Judea voldoende veiligheid te bieden. En omdat het weinig zin heeft de schuld te geven aan de dode premiers en ministers van Defensie die in gebreke zijn gebleven, moet de schuld worden gelegd bij de levenden die hun falen kunnen rechtzetten, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, de langstzittende premier, Benjamin Netanyahu, en zijn Likud-partij die achter hem aanloopt.

Van Labor, Meretz, Gantz, Lapid, Sa'ar en de Bennett die zijn kiezers heeft verraden, kunnen en mochten we nooit veel verwachten. De focus en de schuld moeten vierkant op Bibi vallen.

Eerlijke mensen kunnen niet zitten oordelen over Joden die zitten te wachten en op Samariaanse en Judeese wegen worden neergeschoten als op een kermis, terwijl de Likud-regeringen verklaringen afleggen dat zij het niet meer pikken - "en deze keer menen wij het ... of anders".

Doe me een lol.

Arabieren zijn geen idioten. Ze weten hoe het in elkaar zit. Hoe slechter ze zijn, hoe beter ze weten waar ze mee weg kunnen komen. Ze hebben de uitwisseling van 1.150 Arabische moordenaars gezien voor drie overleden Israëli's. Ze zien en horen dat ze betaald worden door de onwettige entiteit Abu Mazen voor het vermoorden van Joden, of zelfs maar voor het proberen. Zij horen dat Arabieren in Israëlische gevangenissen goed te eten krijgen, gratis onderwijs, uitstekende televisiekeuzes (internet?), gratis lidmaatschap van een sportschool, en zelfs gemeenschap mogen hebben met Israëlische vrouwen die praktisch zijn uitgekleed door veiligheidsoversten.

Wie kan in alle eerlijkheid de Israëlische Huwara relschoppers veroordelen tenzij hij in hun schoenen heeft gestaan, elke dag en nacht dezelfde weg heeft gereden waar Huwaraanse Arabieren wachten om Joden dood te schieten? Het is zo gemakkelijk om comfortabel te zitten in Tel Aviv of de Knesset of Washington, D.C., of in andere internationale steden en Joodse oproerkraaiers te veroordelen die meer dan geërgerd en wanhopig zijn - en met een verdomd goede reden.

Als iemand gelooft dat Joden niet thuishoren in Judea en Samaria, OK. Die persoon heeft zijn kaarten op tafel gelegd. Zo iemand zal Joden veroordelen voor het handelen - zelfs legaal - om zichzelf te verdedigen, omdat, volgens hun wereldbeeld, Joden niemand de schuld kunnen geven van de anti-Joodse moorden, behalve zichzelf.

En dat is logisch, als je erover nadenkt. Duitse Joden hadden in de jaren '40 niemand anders dan zichzelf de schuld dat ze in Duitsland waren. Poolse Joden omdat ze in Polen woonden. Hongaarse Joden omdat ze in Hongarije wonen. Joden in het 17e eeuwse Chmielnitzki Polen omdat ze daar waren. Joden in het 15e eeuwse Spanje hadden niemand anders dan zichzelf de schuld van hun aanwezigheid in het land van de Spaanse inquisitie.

Dat is één perspectief. Inderdaad, volgens dat paradigma hebben Joden niemand anders dan zichzelf de schuld te geven van hun leven als Jood. Dat was inderdaad de eenvoudige boodschap van de kruisvaarders.

Maar voor zover Joden ergens zouden mogen wonen, is dat in Israël. En "Israël" omvat Judea en Samaria, zoals altijd sinds de patriarchen van het Jodendom onze religie tot leven brachten in steden als Bethel, Shiloh, Hevron, Bethlehem, Sichem en andere steden in Judea en Samaria.

Joden hebben gewacht op Bibi en de Likud, door zijn en hun jaren en jaren van regering om hun deel te doen om binnenlandse Arabische terreur te verpletteren. Dat is het eerste doel van de regering: veiligheid bieden tegen binnenlandse en buitenlandse vijanden. Iran en Syrië en die zijn buitenlands. Arabieren zoals die in Huwara en Jenin zijn binnenlands. Het is onmogelijk om de Joodse relschoppers in Huwara te veroordelen zonder met nog meer kracht de regeringen van Likud te veroordelen die er herhaaldelijk niet in geslaagd zijn de Arabische terreur de kop in te drukken en die de Joodse burgers daar als schietschijven hebben achtergelaten, en die er zelfs niet in geslaagd zijn om de geplande ringweg aan te leggen.

Ik sluit mij niet aan bij degenen die Itamar Ben-Gvir en Bezalel Smotrich op de korrel nemen en cynisch vragen: "Nu? Hoe zit het met jullie beloften?" In hemelsnaam, ze zijn net gekozen. Ze doen hun fantastische best om de Likud uit de verlamming te halen. Ze zijn geweldig. Maar het is tijd om de eisen aan Bibi en Likud te intensiveren:

1. Voer de doodstraf in voor Arabische terreur. Neem het niet alleen aan in de Knesset; en begin met de beëindiging ervan.

2. Als de terrorist geneutraliseerd wordt vóór het proces, en zeker als hij geëxecuteerd is, houd het lijk in bewaring totdat alle Israëlische gevangenen van Hamas zijn vrijgelaten. Stop een varken in de lijkenlade van elke geëxecuteerde terrorist. Publiceer aan toekomstige Arabische moordenaars dat elk van hun lichamen bij een varkenslichaam zal liggen, misschien voor jaren, misschien voor altijd, afhankelijk van Hamas.

3. Arabische illegaal gebouwde huizen en dorpen moeten worden afgebroken - meer en sneller - zelfs hele gemeenschappen indien gebouwd zonder vergunningen.

4. Voor elke terreuraanslag die resulteert in een dode, moet een nieuwe Joodse gemeenschap legaal worden opgericht in Judea of Samaria. Als Blinken, Biden, de Europese Unie, Rusland, de Arabische wereld, de Verenigde Naties of Ben & Jerry's protesteren, laat ze dan protesteren. Ze zullen niets doen.

Lees dat en begrijp dat: Ze... Zullen... Niets... Doen... Alles. Het kan ze niet genoeg schelen. Ze hebben genoeg eigen problemen. Biden heeft bijvoorbeeld geen tijd voor Israël. Het Amerikaanse budget is overbelast. De V.S. financiert een Oekraïne verdediging tegen Rusland waar geen einde aan komt. Miljoenen illegalen krioelen over Amerika's zuidgrens. Er zijn dagen van duizenden annuleringen van luchtvaartmaatschappijen. De misdaad is niet onder controle in de grote steden. De inflatie is uit de hand gelopen. Een jaar lang konden moeders geen babyvoeding krijgen in Amerika. Mensen worden gek van de les over transgender identiteit in de bibliotheek. China stuurt spionageballonnen door de Amerikaanse lucht, en plant vrouwelijke spionnen zoals Fang Fang in het bed van bijvoorbeeld Eric Swalwell, lid van het House Intelligence Committee. De minister van Transport was de laatste persoon die de plaats bezocht van weer een giftig treinongeluk, in een klein stadje genaamd - toepasselijk genoeg, maar niet voor het Palestina waarover je hoort van Arabieren - East Palestine, Ohio.

Als iemand in Israël die denkt dat Blinken en Biden er iets aan gaan doen als Israël meer Joodse huizen gaat bouwen in Judea en Samaria, of tien keer meer illegale Arabische huizen gaat vernietigen, dan begrijpt die persoon gewoon niet wat er nu in Amerika aan de hand is.

5. Voor elke terreuraanslag - dood of geen dood tot gevolg, zoals deze zaken waarbij een tiener iemand neersteekt - moeten alle Identiteitsbewijzen (teudot zehut) permanent in beslag worden genomen van alle familieleden van de aanvaller. Voor de toepassing van deze regel omvat een "familielid" de ouders van de terrorist, grootouders, overgrootouders indien nog in omloop, broers en zusters (indien gehuwd, met hun respectieve echtgenoten en nakomelingen), alle ooms, alle tantes, en alle neven en nichten (indien gehuwd, met hun respectieve echtgenoten en nakomelingen).

De regering moet verder alle sociale uitkeringen van al deze gedecertificeerde familieleden stopzetten. Zo zouden zij kinderbijslag, gezondheidszorg, moederschapsuitkering, ouderdomspensioen, invaliditeitspensioen, werkloosheidsuitkering en lage inkomenssteun verliezen.

En dan zouden ze allemaal zo snel mogelijk Israël moeten worden uitgezet. Idealiter zouden ze over de grens in Syrië of Qatar afgezet moeten worden. Gaza is ook goed. En wat gaan Biden en Blinken doen? Zie punt 4.

Er is meer, maar hier moet het beginnen.

De oproerkraaiers in Huwara moeten worden berecht. Rechtvaardigheid vereist dat, want Sion zal met recht worden verlost. Als ze worden veroordeeld, moeten ze voorwaardelijke straffen krijgen met de strikte waarschuwing dat ze het beter niet meer kunnen doen - of anders. Net zoals Ehud Barak tijdens die Eerste Intifada Arafat waarschuwde dat hij er beter mee kon ophouden - of anders.

Degenen die een strenge boekhouding van de ziel - zelfreflectie - moeten doen, zijn degenen in Likud. Links is irrelevant, voor zover sommigen van hen zelfs maar een zieleboekhouding hebben. Bennett definieerde zichzelf buiten het beeld. Gideon Sa'ar, de slechte verliezer die in een voorverkiezing naar het Likoedleiderschap streefde en een pak slaag kreeg, dus begon hij een linkse partij van andere slechte verliezers - is irrelevant. Liberman breidt zijn imperium uit met tienduizenden geïmporteerde niet-joden uit zijn Moeder Rusland. Zev Elkin, die graag in tweets de regering bespot wanneer er iets gebeurt dat rechts teleurstelt, is irrelevant en moet worden verteld: "Jij speelt het spel niet; jij maakt de regels niet."

Maar de Likud moet handelen. Of anders. Geef de inwoners van Samaria en Judea reden om te geloven dat het leger veiligheid op aarde zal bieden, zelfs als G-d de ultieme veiligheid voor de natie van bovenaf biedt. Herplant die olijfboomgaard die Gallant kwaadaardig heeft ontworteld - en verdubbel hem. Noem het voor die machtswellusteling die Gideon Sa'ar installeerde als de zogenaamde "procureur-generaal". Beter nog: ontsla haar alvast.

Maar vergeet niet: de relschoppers hebben verkeerd gehandeld. Ze moeten allemaal een eerlijk proces krijgen en, indien veroordeeld, voorwaardelijke straffen en de belofte het niet meer te doen.

En als de Likud en Netanyahu het verkeerde blijven doen door voortdurende passiviteit en niet-nakomen, dan moeten de mensen die op Likud hebben gestemd, beloven dat niet meer te doen.

Om de wekelijkse uitgebreide Torah commentaren van Rav Fischer te ontvangen of om één of alle wekelijkse 60 minuten durende live Zoom lessen van Rav Fischer bij te wonen over het wekelijkse Torah Portion, de Bijbelse Profeten, de Mishnah, Rambam Mishneh Torah, of Gevorderde Judaïsche Teksten, stuur een email naar: shulstuff@yioc.org

Bron: The real ones to blame for the rioting in Huwara | ערוץ 7