www.wimjongman.nl

(homepagina)


Meer schade gemeld aan de moslimstructuren op de Tempelberg

Mannen uit jullie midden zullen oude ruïnes herbouwen, jullie zullen lang geleden gelegde fundamenten herstellen. En jullie zullen genoemd worden: "Hersteller van gevallen muren, hersteller van wegen voor bewoning." Jesja 58:12 (DE ISRAËL BIJBEL)

Adam Eliyahu Berkowitz - 14 februari 2023

( )

Voor de tweede keer in een week tijd is er structurele schade gemeld aan een moslimstructuur op de Tempelberg. Hoewel de schade gering lijkt en de oorzaak onbekend is, hebben de moslimstructuren op de heiligste plaats van het jodendom een lange geschiedenis van instortingen als gevolg van aardbevingen in de regio.

Arabische media melden dat regenschade heeft geleid tot het instorten van delen van de vloer in het Marwani gebedsgebouw van de Aqsa Moskee op de Tempelberg. De schade vond plaats op donderdag en de Arabische functionarissen gaven Israël de schuld:

"Sheikh Najeh Bakirat, plaatsvervangend hoofd van de Islamitische Awqaf Administratie in bezet Jeruzalem, waarschuwde dat de weigering van de Israëlische bezettingsautoriteit (IOA) om de Islamitische Awqaf toe te staan renovaties uit te voeren aan de gebedsgebouwen en gebouwen van de Aqsa Moskee een groot gevaar vormt voor haar bestaan," schreef Qods International News Agency.

De in de artikelen beschreven referentiepunten waren een beetje verwarrend, aangezien de Marwani Moskee en de al-Aqsa Moskee afzonderlijke locaties zijn. Al Aqsa, ook bekend als de Qibli Moskee, is de gebedsruimte met een donkergrijze koepel aan de zuidkant van de Tempelberg. De al-Marwani Moskee is een andere locatie, gebouwd onder het Tempelberg Plein in een ondergrondse gewelfde ruimte die Salomonstallen wordt genoemd. In december 1996 voerde de Waqf een illegaal bouwproject uit waarbij met zwaar materieel ongeveer 9.000 ton (naar schatting 350 vrachtwagenladingen) archeologisch rijke grond werd verwijderd en in de Kidron-vallei gedumpt. De ondergrondse ruimte werd omgebouwd tot een islamitische gebedsruimte.

Terwijl de term "al-Aqsa Moskee" (de verdere moskee) verwijst naar een specifiek bouwwerk, zijn de Palestijnse media de laatste jaren begonnen de term te gebruiken om te verwijzen naar de hele Tempelberg (al-Ḥaram al-Sharīf in het Arabisch). Volgens Dr. Mordechai Kedar, een deskundige Arabist, is dit een opzettelijke leugen die bedoeld is om de Palestijnen in staat te stellen de hele Tempelberg op te eisen. Hij suggereerde dat de term verder zal worden ondermijnd met de bedoeling de hele stad Jeruzalem op te eisen voor de islam.

De Arabische media beweerden dat de schade was aangebracht in een structuur bij de "Al-Ghawanmeh Poort." Deze poort, die voorheen de al-Khalil Poort heette, bevindt zich op de noordwestelijke hoek van de Tempelberg. Zoals hierboven opgemerkt, bevinden de Aqsa Moskee en de Marwani Moskee zich in de zuidoostelijke hoek van de Tempelberg.

Akiva Ariel, een woordvoerder van de Tempelberg activistenorganisatie Beyadenu, vertelde Israel365 News dat het niet ongewoon is dat de moslimstructuren op de Tempelberg kleine structurele instortingen ondergaan.

"Onder de moskee is een structuur bekend als Al-Aqsa el-Qadima, of Baq'at el-Baida vlak bij de zuidelijke muur van de Tempelberg," zei Ariel. Nog maar een paar maanden geleden was de Waqf boos dat er stenen vielen in de ondergrondse al-Aqsa."

"De Waqf geeft Israël de schuld, maar zoals we zagen in het geval van de Marwani, voert de Waqf illegale en ongecontroleerde graaf- en bouwwerkzaamheden uit. Joden worden beperkt en mogen niet in de buurt van de gebouwen komen. Wij graven zeker niet. Maar het is bekend dat de Arabieren illegaal graven. Niet alleen is de Tempelberg archeologisch belangrijk, maar hij is doorweven met tunnels die in de tempels werden gebruikt. Het is gevaarlijk om daar te graven.

"Twee jaar geleden was een Palestijnse vrachtwagen op de Tempelberg en zakte door het plein, waarbij een voorheen onbekende tunnel vlak bij al-Aqsa werd onthuld," zei Ariel.

Vorige week meldde Israel365 News dat er tegels van de westelijke gevel van de Rotskoepel op de Tempelberg vielen. In feite heeft Israël onlangs een aantal aardbevingen meegemaakt, en de islamitische structuren op de Tempelberg hebben een geschiedenis van instorting in de nasleep van aardbevingen.

Gebouwd in 692 na Chr. door het Umayyad Kalifaat in opdracht van Abd al-Malik op de plaats van de Joodse Tempel, is de Rotskoepel het oudste islamitische bouwwerk dat bestaat. Het gebouw werd ernstig beschadigd door aardbevingen in 808 en opnieuw in 846. De koepel stortte in bij een aardbeving in 1015 en werd herbouwd in 1022-23. De mozaïeken op de ronding werden hersteld in 1027-28. De aardbeving van 1033 leidde tot het aanbrengen van houten balken om de koepel te verstevigen. Delen van de Rotskoepel stortten in tijdens de aardbeving van 11 juli 1927, en de muren bleven zwaar gebarsten achter.

Al Aqsa heeft ook geleden onder natuurrampen. Kort na haar bouw werd zij in 746 nC door een aardbeving verwoest. De moskee werd herbouwd in 758 nC, maar raakte beschadigd bij een andere aardbeving. Hij werd opnieuw verwoest tijdens de aardbeving in de Jordaan Rift Valley in 1033. Ernstige schade werd veroorzaakt door de aardbevingen van 1837 en 1927, maar de moskee werd hersteld in 1938 en 1942.

Aardbevingen in 2004 openden scheuren in de muren van de Rotskoepel en de Marwani Moskee. De Waqf weigerde Israëlische deskundigen toe te laten bij de reparaties. Eilat Mazar, een bekend archeoloog en activist in het Comité ter voorkoming van de vernietiging van oudheden op de Tempelberg, vermoedde dat een grote ramp op de site op handen was.

"Het valt uit elkaar," zei Mazar tegen Globe-News. "Het is slechts een kwestie van tijd totdat een groot deel van de binnenkant van de compound zal instorten - door [het gewicht van] tienduizenden moslims, door vrachtwagens, door de volgende aardbeving... Het is pure domheid om te denken dat als we niets doen er niets zal gebeuren."

De houten brug die het Plein van de Westelijke Muur verbindt met de Mughrabi Poort is de enige toegang tot de site voor niet-moslims. Hij werd gebouwd in 2007 en was bedoeld als tijdelijke vervanging van een oude stenen en aarde oprit die in 2004 instortte. Door klachten van de Waqf werd de houten brug nooit vervangen. Vorig jaar schreef een bouwkundig ingenieur een officiële brief aan de Western Wall Heritage Foundation, nadat hij "extreme droogte" en "veel scheuren in de lengterichting" had geconstateerd, waarin hij waarschuwde dat de brug dreigde in te storten.

Een tragedie van een andere orde vond plaats op 20 juli 1951, toen de Jordaanse koning Abdullah I bij het betreden van de moskee driemaal werd beschoten door een Palestijnse schutter, die hem doodde. Judea en Samaria en de oostelijke helft van Jeruzalem waren op dat moment bezet door Jordanië. Zijn kleinzoon prins Hoessein stond aan zijn zijde en werd ook geraakt, hoewel een medaille die hij op zijn borst droeg de kogel liet afwijken.

Bron: More damage reported at the Muslim structures on the Temple Mount - Israel365 News