www.wimjongman.nl

(homepagina)


Netanyahu roept op tot eenheid in de aanloop naar de stemming voor de justitiële hervorming volgende week

Er was gespeculeerd dat de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant het proces zou kunnen tegenhouden in een landelijke toespraak op donderdagavond, maar uiteindelijk heeft hij zich niet aangesloten op het podium bij de premier.

>

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt de natie toe over de justitiële hervorming op 23 maart 2023. Bron: Screenshot.

(23 maart 2023 / JNS) In een 10 minuten durende toespraak tot de natie die rond 20.40 uur lokale tijd begon, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat de justitiële hervorming zal doorgaan en dat er volgende week een stemming zal zijn voor de Knesset.

In het Hebreeuws riep Netanyahu op tot eenheid. "Ik zeg vanavond: Ik geloof dat het mogelijk is om een hervorming door te voeren die beide partijen beantwoordt, een hervorming die het juiste evenwicht tussen de autoriteiten herstelt en aan de andere kant de individuele rechten van elke burger in het land waarborgt, en ik zeg verder, niet alleen waarborgt maar garandeert," zei hij.

"Wij zijn niet gekomen om te overlopen en te vertrappen. We zijn gekomen om evenwicht te brengen en te corrigeren," voegde Netanyahu eraan toe. "Daarom zijn wij vastbesloten om de democratische hervorming die het juiste evenwicht tussen de autoriteiten zal herstellen, te corrigeren en op verantwoorde wijze vooruit te helpen."

Netanyahu zei dat zijn handen tot nu toe gebonden waren.

"We bereikten de absurditeit dat als ik aan deze gebeurtenis had deelgenomen, zoals mijn positie vereist, zij dreigden mij te dwingen verlof op te nemen, waardoor de resultaten van de verkiezingen en de wil van miljoenen burgers teniet zouden worden gedaan," zei hij. "Dit is een absurditeit die niet kan in een echte democratie."

"Niet meer," voegde Netanyahu eraan toe. "Ik betreed de arena. Ik leg elke andere overweging opzij, voor ons volk, en voor ons land, zal ik alles doen wat in mijn macht ligt om een oplossing te vinden."

Er werd gespeculeerd dat de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zou oproepen tot een onmiddellijke stopzetting van het hervormingspakket, dat het land heeft verdeeld. Nadat Gallant naar verluidt naar het kantoor van Netanyahu was ontboden, voegde hij zich niet bij de premier op het podium.

De premier weerlegde beweringen dat de hervormingen fascistisch zijn. "Dit is niet het einde van de democratie, maar de versterking ervan," zei hij. Om zijn punt te maken citeerde hij Alan Dershowitz, emeritus hoogleraar aan de Harvard Law School, die niet voor alle hervormingen is.

"Als al deze hervormingen worden doorgevoerd - en ik ben tegen de meeste, maar niet alle - zou Israël veranderen in, God verhoede, Canada of Nieuw Zeeland of Australië, of veel Europese landen. Het zou niet in Polen veranderen. Het zou het niet veranderen in een autocratisch land," zei Dershowitz.

In elke democratie, inclusief de Verenigde Staten, kiezen vertegenwoordigers van het volk rechters, zei Netanyahu.

"Daar zijn nauwelijks uitzonderingen op, heel weinig. Is de VS dan geen democratie? Nieuw-Zeeland is geen democratie? Canada is geen democratie?" vroeg hij retorisch. Er is kritiek in Israël dat het hof werkt met een "vriend brengt een vriend" systeem, zei Netanyahu. "In het huidige systeem hebben rechters een veto over de benoeming van rechters en benoemen zij in feite zichzelf, wat in geen enkele andere democratie ter wereld voorkomt," zei hij.

Netanyahu stond toe dat de tegenstanders van de hervormingen legitieme zorgen hebben en zei dat hij een actievere rol in de onderhandelingen op zich zal nemen om ieders rechten te beschermen.

"Tegenstanders van de hervorming zijn geen verraders; voorstanders van de hervorming zijn geen fascisten," zei hij. "De overweldigende meerderheid van de burgers van Israël, uit het hele politieke spectrum, houdt van ons land en wil onze democratie handhaven."

Bron: Netanyahu calls for unity ahead of judicial reform vote next week - JNS.org