www.wimjongman.nl

(homepagina)


De gebeurtenissen van zondag kunnen de vonk worden die Judea en Samaria doet ontbranden

Terwijl de terroristische aanval plaatsvond zonder waarschuwing, waardoor de IDF en de Shin Bet geen preventieve actie konden ondernemen, was de wraak van de Joodse kolonisten ruim van tevoren op de muur geschreven.

Door Yoav Limor - 27 februari 2023

Palestijnse jongeren verbranden banden tijdens een protest bij de grens tussen Israël en Gaza ten oosten van het vluchtelingenkamp Jabalia, op 23 februari 2023 | Foto: AFP / Mahmud Hams

In de nasleep van de dodelijke aanval bij Hawara op zondag - waarbij twee Israëli's van dichtbij werden doodgeschoten - gingen kolonisten op rooftocht die resulteerde in schade aan Palestijnen en hun eigendommen. Maar wat meer is, ze hebben de situatie verergerd tot het punt waarop de dingen kunnen overkoken.

Het is niet verrassend dat de terroristische aanval juist dat gebied heeft getroffen. Nablus is de laatste maanden een gevaarlijk broeinest van terrorisme geworden, op de tweede plaats na het vluchtelingenkamp van Jenin. De terreurgroep Lion's Den die actief was in de Nablus Qasba trok veel media- en militaire aandacht en was een bron van constante hoofdpijn voor de IDF en de veiligheidsdienst Shin Bet. Eind februari liep een antiterroristische operatie om twee leden van de groep te arresteren uit op een massale confrontatie die elf Palestijnse doden tot gevolg had. Terroristische groeperingen waarschuwden al snel dat ze wraak zouden nemen, en misschien was de aanval van zondag daar onderdeel van.

()

Video: Reuters / Israëlische kolonisten vallen Palestijns dorp aan en steken eigendommen in brand

Hawara is lange tijd Israëls achilleshiel geweest in dat gebied, omdat het op de weg ligt naar de joodse nederzettingen op de nabijgelegen heuveltoppen van Samaria. Het afgelopen jaar was het een constante bron van gewelddadige botsingen, waaronder terroristische activiteiten. Maar wat daar zondag gebeurde was zeldzaam: Tientallen gewapende kolonisten kwamen het dorp binnen en richtten zich opzettelijk op Palestijnen en hun eigendommen. Meer dan tien huizen en tientallen auto's werden in brand gestoken, en in sommige gevallen moest de IDF ingrijpen om Palestijnse levens te redden. Terwijl de terroristische aanval plaatsvond zonder waarschuwing en de IDF en de Shin Bet niet veel konden doen om hem te stoppen, was de wraak van de joodse kolonisten ruim van tevoren op de muur geschreven. We moeten ons afvragen waarom de IDF en de lokale politie er niet in zijn geslaagd de veiligheid in de buurt van het dorp te verhogen om de daaropvolgende botsingen te voorkomen.

Dit is een duidelijk verzuim dat meer ontvlambaar is dan alle andere gebeurtenissen die het afgelopen jaar in dat gebied hebben plaatsgevonden. Als de leiders van beide partijen niet onverwijld in actie komen om de gemoederen te bedaren, kan Hawara de vonk worden die het hele Palestijnse theater in Judea en Samaria, en misschien zelfs daarbuiten, in vuur en vlam zet. Premier Benjamin Netanyahu heeft opgeroepen tot kalmte, maar de leiders van de kolonisten - zowel politieke als religieuze figuren - moeten een duidelijke en krachtige verklaring van dezelfde strekking afleggen. Dat hebben ze nog niet gedaan.

Om een escalatie tijdens de heilige maand Ramadan te voorkomen, organiseerde Jordanië een topontmoeting tussen Israëlische, Palestijnse, Egyptische en Amerikaanse functionarissen. Maar de realiteit sloop de top binnen en het blijkt dat de gemoederen ruim voor de feestdagen zijn opgelaaid.

De sfeer op de bijeenkomst was goed en er is al een vervolgbijeenkomst gepland (dit keer in Egypte). Maar om de gemoederen echt te bedaren, is veel meer nodig, vooral omdat er zoveel andere potentiële verstoorders zijn: van Hamas in Gaza tot de ayatollah in Teheran en de provocateurs op de sociale media, die allemaal zouden kunnen proberen de boel op stelten te zetten, vooral op de Tempelberg. De belangrijkste uitdaging is dat de Palestijnse veiligheidstroepen hun samenwerking met de IDF hervatten en dat zij hun controle uitoefenen in Noord-Samaria. Door hun passiviteit daar hebben de terroristen de afgelopen 18 maanden van Jenin en Nabloes hun basis kunnen maken, waardoor Israël in dat gebied vaker en met grotere troepen moet optreden.

Het valt nog te bezien of de Palestijnse strijdkrachten beschikken over de middelen om in Noord-Samaria doeltreffend op te treden. Voorlopig zal Israël moeten optreden wanneer er bruikbare inlichtingen zijn, en gezien het huidige niveau van geweld, dat volop te zien was bij de aanval van zondag en de daaropvolgende rellen, gaan we een zeer bloedige periode tegemoet.

Bron: Sunday's events could become the spark that ignites Judea and Samaria - www.israelhayom.com