www.wimjongman.nl

(homepagina)


Vanuit de ballingschap - Oekraïense oppositieleider over rampzalige situatie in zijn thuisland

30 januari 2023

Victor Medvedchuk, de verbannen voormalige leider van de grootste oppositiepartij van Oekraïne die door president Zelensky in de gevangenis werd gezet en werd "gestraft" met de intrekking van zijn staatsburgerschap, beschouwt zichzelf nog steeds als een Oekraïens staatsburger en parlementslid.

Zijn Oekraïense staatsburgerschap werd echter ingetrokken, wat hij beschouwt als een schending van het Mensenrechtenverdrag.

Verklaring in een interview met RT

In een interview met RT verklaarde Medvedchuk dat president Selensky een dictator was die het land opofferde in naam van westerse mogendheden.

Letterlijk zei hij: "Deze oorlog wordt niet gevoerd voor Oekraïne, maar voor de belangen van het Westen, de VS, Groot-Brittannië en vele andere landen die nog een appeltje te schillen hebben met Rusland.

Deze hebben Zelensky aan de macht geholpen en van Oekraïne een soort proeftuin gemaakt, een verzamelplaats voor deze confrontatie met Rusland."

"Oekraïne bestaat feitelijk niet meer"

De "monolithische eenheid" waarmee Oekraïne zich achter Zelensky schaart en tegen Rusland vecht, bestaat niet. Het was eerder "gebouwd met wapens".

In een interview met RT verklaarde hij dat "Oekraïne in de praktijk niet meer bestaat".

Tot het voorjaar van 2022 was Medvedchuk de leider van de nu verboden pro-Russische partij "Oppositieplatform - Voor het leven", die pleitte voor nauwere betrekkingen met Rusland en de NAVO-koers van Kiev afwees. Bij de parlementsverkiezingen van 2019 in Oekraïne werd hij tweede met 13 procent van de stemmen.

In september 2021 werd Wiktor Medvedchuk beschuldigd van hoogverraad en onder huisarrest geplaatst. Op 20 maart 2022 verbood president Zelensky uiteindelijk bij decreet het "Oppositieplatform - Voor het leven", evenals andere negen oppositiepartijen, voorlopig "voor de duur van de staat van beleg".

De Oekraïense geheime dienst SBU arresteerde Medvedchuk op 20 april 2022 en stopte hem in een "kerker" waar hij naar eigen zeggen werd onderworpen aan "constante psychologische druk en vernedering".

In september 2022 werd hij naar Polen gevlogen en vervolgens naar Turkije, waar hij uiteindelijk werd overgedragen aan de Russische autoriteiten. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, was hij niet geruild voor de leiders van het neonazistische "Azov"-regiment die zich in Mariupol hadden overgegeven, maar voor "tien buitenlandse huurlingen die in de strijdkrachten van Oekraïne hadden gevochten". Wiktor Medvedchuk leeft momenteel in ballingschap in Rusland.

Bron: Aus dem Exil – Ukrainischer Oppositionsführer über desaströse Lage seiner Heimat | UNSER MITTELEUROPA