www.wimjongman.nl

(homepagina)


Een meerderheid in Nederland weet niet dat de Holocaust hun land heeft beïnvloed

Nieuw onderzoek toont aan dat de meeste mensen in Nederland niet weten dat de Holocaust hun land heeft beïnvloed - ondanks het feit dat Anne Frank zich er in de jaren 1940 schuilhield.

David I. Klein, JTA - 25 jan 2023

Uit een recent onderzoek onder de Nederlandse bevolking, uitgevoerd door de Conferentie van Joodse Materiële Vorderingen tegen Duitsland, blijkt een alarmerend gebrek aan educatie rond de Holocaust in Nederland.

Zo noemde een meerderheid van de Nederlandse respondenten, in alle leeftijdsgroepen, hun eigen land niet als een plaats waar de Holocaust plaatsvond, ondanks het feit dat Nederland het decor was van 's werelds meest gelezen Holocaust-memoires - Anne Franks 'Dagboek van een jong meisje', dat in meer dan 70 talen is vertaald. Ongeveer 75% van de Joden in het land werd vermoord tijdens de Holocaust, een van de hoogste percentages in Europa.

Uit de studie, waarvoor Schoen Cooperman Research 2.000 mensen ondervroeg in een land met meer dan 17 miljoen inwoners, bleek ook dat een meerderheid van de respondenten (54%) en een iets groter deel van de millenials en Gen Z-generaties (59%) niet wist dat het aantal door de nazi's vermoorde Joden in totaal 6 miljoen bedroeg. Velen zeiden dat het aantal slechts 2 miljoen of minder bedroeg.

"Onderzoek na onderzoek toont aan dat de kennis en het bewustzijn over de Holocaust blijven afnemen. Even verontrustend is de tendens tot ontkenning en verdraaiing van de Holocaust," zei Gideon Taylor, voorzitter van de Claims Conference, in een verklaring over de studie die woensdag werd vrijgegeven. "Om deze trend aan te pakken, moeten we wereldwijd meer aandacht besteden aan Holocaustonderwijs op onze scholen."

Nederland staat met dergelijke cijfers niet op zichzelf. Uit een dinsdag gepubliceerde studie van het American Jewish Committee bleek dat een vergelijkbaar deel van de Amerikanen - 47% tegen 54% in Nederland - niet wist dat er 6 miljoen Joden zijn vermoord tijdens de Holocaust.

De onderzoekers vonden echter ook dat het percentage Nederlanders dat dacht dat de Holocaust een mythe was of sterk overdreven (12%) hoger was dan in enig ander land dat eerder werd onderzocht door de Claims Conference, een organisatie die pleit voor en restitutiegelden verdeelt aan nazislachtoffers en hun nakomelingen. Bijna een kwart van de jongeren vindt het aanvaardbaar om neonazistische denkbeelden te hebben.

"Een van de meer verontrustende trends die we in deze onderzoeken blijven zien, is de toename van het aantal mensen dat gelooft dat de Holocaust een mythe was of dat het aantal vermoorde Joden overdreven is", aldus Greg Schneider, uitvoerend vice-voorzitter van de Claims Conference.

Ondanks deze bevindingen zei een meerderheid van de Nederlandse respondenten (77%) dat zij vinden dat Holocaustonderwijs steeds noodzakelijker wordt in het land.

"Hoewel veel van de historische feiten met betrekking tot de Holocaust in Nederland niet bekend zijn, ben ik bemoedigd door het aantal respondenten op deze enquête die geloven dat Holocaustonderwijs belangrijk is," zei Emile Schrijver, de algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam en een van de mensen die de enquête hebben uitgevoerd. "We weten dat we kunnen samenwerken met opvoeders om ervoor te zorgen dat de trends die we zien in ontkenning en vervorming van de Holocaust en de toename van antisemitisme worden tegengegaan door een robuust curriculum van Holocaustonderwijs."

Bron: In the Netherlands, a majority do not know the Holocaust affected their country | ערוץ 7