www.wimjongman.nl

(homepagina)


Zegt Bijbelprofetie dat er aardbevingen komen die veel erger zijn dan die in Turkije en Syrië? Ja, en Israël is er niet klaar voor.

Maar er is hoop; hier is de Bijbelse zaak die ik vorige week uiteenzette in THE ROSENBERG REPORT

Joel C. Rosenberg | 24 februari 2023

( )

(Foto: Screenshot/The Rosenberg Report/TBN)

JERUSALEM, ISRAEL - Zijn aardbevingen - massaal, dodelijk en vernietigend - tekenen van de Eindtijd?

Maken ze deel uit van de "geboortepijnen" waarover Jezus sprak?

En zegt de Bijbelprofetie dat het ergste nog moet komen?

In het licht van de verschrikkelijke bevingen die zojuist Turkije en Syrië hebben getroffen en meer dan 100.000 doden en gewonden hebben achtergelaten - en miljoenen zonder huis - waren dit de vragen die we vorige week in THE ROSENBERG REPORT behandelden.

[Om de volledige aflevering van 16 februari te bekijken, Bron: klik hier].

Om de context te schetsen neem ik u mee terug naar 2006. Dat is het jaar waarin ik mijn eerste non-fictie boek schreef, EPICENTER: Why The Current Rumblings In the Middle East Will Change Your World.

Ik beschreef tien specifieke krantenkoppen die de wereld ooit zou lezen.

Hoofdstuk 11 heette: "TOEKOMSTIGE KOPPEN: Nieuwe oorlog breekt uit in Midden-Oosten als aardbevingen en pandemieën Europa, Afrika en Azië treffen".

Dat was twaalf jaar geleden, en dit zijn de krantenkoppen die we sindsdien lezen.

Om duidelijk te zijn: ik ben geen profeet, geen helderziende, of een "moderne Nostradamus." Ik heb geen uniek vermogen in mijzelf om de toekomst te zien.

Zoals ik in EPICENTER heb uitgelegd, schrijf ik over wat God zegt dat komen gaat.

Bijbelprofetie is een ondervanging uit de geest van de alwetende, almachtige, al-soevereine God van het universum.

God vertelt ons niet alles wat Hij gaat doen - of wat Hij Satan soeverein zal laten doen - in alle landen en alle regio's van de wereld op elk moment in de geschiedenis.

Maar Hij vertelt ons wel enkele van de dingen die gaan gebeuren in sommige landen en sommige regio's op bepaalde tijdstippen in de toekomst.

Helaas negeren te veel christenen de Bijbelse profetie.

Maar ik neem het serieus.

En als ik boeken schrijf over profetie, of er les over geef, moedig ik mensen aan om de Schrift zorgvuldig te bestuderen, de profetieën letterlijk te nemen, en te overwegen hoe ze trouwer met Christus kunnen wandelen in het licht van wat God zegt dat komen gaat.

( )

(Foto: Screenshot/The Rosenberg Report/TBN)

WAT ZEGT HET NIEUWE TESTAMENT OVER AARDBEVINGEN - EN WAT ZIEN WE IN ONZE TIJD GEBEUREN?

In het Nieuwe Testament, bijvoorbeeld, waarschuwde de Heer Jezus Zijn discipelen dat in de "laatste dagen" verschrikkelijke oorlogen, aardbevingen, en besmettelijke plagen en ziekten zich over de hele wereld zouden verspreiden, om maar een paar van de "tekenen" te noemen - de "geboortepijnen" - waarvan Jezus zei dat ze aan Zijn Tweede Komst zouden voorafgaan.

In Lucas hoofdstuk 21 bijvoorbeeld, profeteerde onze Messias dat "wanneer u hoort van oorlogen en onlusten, wees dan niet bang; want deze dingen moeten eerst plaatsvinden, maar het einde volgt niet onmiddellijk. Natie zal opstaan tegen natie en koninkrijk tegen koninkrijk, en er zullen grote aardbevingen zijn, en op verschillende plaatsen plagen en hongersnoden; en er zullen verschrikkingen zijn en grote tekenen uit de hemel." (Lucas 21:10-11)

Toen ik EPICENTER schreef, gebaseerd op deze en verwante profetieën, noemden veel critici en sceptici me gek. Een presentator op CNN noemde me de "burgemeester van gekkenstad."

Maar kijk eens wat er sinds 2006 is gebeurd. We zagen niet alleen de oorlogen in Afghanistan en Irak intensiveren en het Midden-Oosten verwoesten, we zagen ook de opkomst van Islamitische Staat - en zijn genocide op christenen - en vervolgens de oorlog om ISIS te vernietigen en zijn kalifaat te ontmantelen.

Vorig jaar lanceerde Rusland de grootste landoorlog in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 200.000 mensen zijn omgekomen. En nu staat Vladimir Poetin op het punt te escaleren. Hij stuurt meer dan een kwart miljoen extra troepen naar Oekraïne en dreigt met kernwapens.

Ondertussen zagen we in 2020 het communistische China het Wuhan-virus loslaten - de COVID 19 pandemie - de dodelijkste plaag in een eeuw, waarbij bijna 7 miljoen mensen omkwamen.

Ook hebben we sinds 2006 overal ter wereld de ene na de andere verschrikkelijke aardbeving gezien, waaronder die in Turkije en Syrië vorige week, de dodelijkste reeks aardbevingen in het Midden-Oosten in bijna 100 jaar.

De beelden zijn hartverscheurend.

Dood. Verwoesting. Krijsende, verweesde baby's. Verbrijzelde, wanhopige ouders.

De eerste beving had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter.

Toen kwamen er nog twee bevingen, bijna net zo erg.

Deze werden gevolgd door tientallen naschokken.

Getuigen in Turkije vertelden verslaggevers dat het "voelde als de apocalyps".

Een hulpverlener in de door oorlog geteisterde Syrische stad Aleppo vertelde de BBC:

"Voor de aardbeving waren we in de hel - nu zijn we in het diepste niveau van de hel."

De VS heeft voor miljarden dollars reddingsmateriaal, tenten, dekens, medicijnen, kleding en andere noodhulp gestuurd, net als andere regeringen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu - wiens regering de afgelopen maanden hard heeft gewerkt om de betrekkingen met Turkije te verzoenen - heeft onmiddellijk bijna 400 reddingswerkers, artsen, verpleegkundigen en andere specialisten in noodhulp gestuurd om de Turkse regering te helpen met de crisis.

( )

Reddingswerkers blijven zoeken naar slachtoffers en overlevenden die vastzitten onder het puin, in de nasleep van een dodelijke aardbeving in Kahramanmaraş, Turkije, 10 februari 2023. (Foto: REUTERS/Stoyan Nenov)

CHRISTENEN HELPEN DE SLACHTOFFERS VAN DE AARDBEVINGEN

Ook christelijke bedieningen bieden de broodnodige hulp.

Franklin Grahams ministry - Samaritan's Purse - heeft onmiddellijk een evangelisch-christelijk medisch team en een mobiel veldhospitaal naar Turkije gestuurd.

Een man die een evangelische bediening in Turkije leidt, vertelde het tijdschrift Christianity Today dat christelijke artsen en technici zich naar de frontlinie hebben gehaast, gretig om hun naasten lief te hebben en te zorgen voor hen die lijden, precies zoals Christus heeft bevolen.

"Dit is de test van de kerk," zei hij. "En ik ben trots op mijn broeders en zusters in Christus."

Amen - Ik ben ook bemoedigd door hoe de kerk reageert.

WAT IS HET GROTERE PLAATJE?

Tegelijkertijd moeten we het grotere plaatje zien.

Deze aardbevingen zijn niet zomaar tragedies - het zijn eindtijdprofetieën die uitkomen, en we moeten ons voorbereiden omdat er nog veel meer wat erger op komst is.

Sommigen van jullie zullen sceptisch zijn en denken: "Joël, kom op, deze aardbevingen waren verschrikkelijk - jawel - maar je blaast ze op. Ze zijn niet profetisch. Ze zijn geen vervulling van Bijbelpassages die mensen vertellen dat aardbevingen talrijker en catastrofaler zullen worden naarmate de wereld "de terugkeer van Jezus Christus" nadert. Doe niet zo belachelijk, Joël. Deze bevingen zijn gewoon willekeurige natuurverschijnselen."

Ik hoor je, maar kijk naar de feiten.

Volgens de U.S. Geological Survey hebben 19 van de 20 grootste aardbevingen in de menselijke geschiedenis plaatsgevonden sinds 1900.

In feite zegt de Amerikaanse regering dat de wereld nu zo'n 20.000 aardbevingen per jaar meemaakt, of ongeveer 55 per dag.

Gezien de toenemende verstedelijking over de hele wereld - het feit dat steeds meer mensen het platteland verlaten en naar de grote steden trekken om werk te vinden, en dus zo geconcentreerd raken in de grote steden - kunnen zelfs minder "intense" bevingen nu afschuwelijke schade aanrichten.

Neem bijvoorbeeld de aardbeving in Haïti in 2010.

Die registreerde "slechts" 7,0 op de schaal van Richter.

Daarom staat hij niet in de top 5, top 10 of zelfs de top 100 van de zwaarste aardbevingen in de geschiedenis.

Toch was het de dodelijkste aardbeving in bijna 500 jaar - en een van de dodelijkste in de geschiedenis - met meer dan 300.000 doden.

Ik weet dat het niet populair is om dit te zeggen, maar ik moet het zeggen en u moet het horen.

We zien meer aardbevingen dan ooit tevoren in de menselijke geschiedenis, met een grotere frequentie, gruwelijke verwoesting en massale slachtoffers.

JA, HET ERGSTE MOET NOG KOMEN.

Helaas vertelt de Bijbelse profetie ons dat er veel, veel erger op komst is.

Eén zo'n profetie staat in het Oude Testament, in het boek Ezechiël.

De andere staat in het Nieuwe Testament, in het Boek Openbaring.

Laten we beginnen met Ezechiël, hoofdstuk 38 en 39, waar de Hebreeuwse profeet een eschatologisch conflict beschrijft dat bekend staat als de "Oorlog van Gog en Magog".

Ezechiël legt uit dat in de "laatste dagen" een kwaadaardige dictator aan de macht zal komen in een gebied dat in de Bijbel bekend stond als "Magog" en tegenwoordig bekend staat als de Russische Federatie.

Deze dictator vormt een militaire en politieke alliantie met Perzië, het land dat we nu kennen als Iran.

Samen rekruteren zij Turkije, Libië, Soedan en een reeks andere landen in hun alliantie.

Vervolgens bevelen zij hun strijdkrachten om de profetisch herboren staat Israël te omsingelen, binnen te vallen en te veroveren.

En toch beschrijft de Hebreeuwse profeet Ezechiël - die meer dan 2500 jaar geleden schreef - niet dat het Israëlische leger het Joodse volk verdedigt.

Evenmin beschrijft Ezechiël dat andere landen Israël komen verdedigen.

In plaats daarvan vertelt Ezechiël ons dat de God van Israël op bovennatuurlijke wijze in actie komt om Israëls vijanden te oordelen en te vernietigen, terwijl de hele wereld toekijkt, net op het moment dat Israël op het punt staat om door deze Russisch-Iraanse alliantie te worden opgeslokt.

Ezechiël 38:18-20 geeft aan dat "op die dag, wanneer Gog tegen het land Israël komt," zegt de Here God, "Mijn woede zal toenemen in Mijn toorn. In Mijn ijver en in Mijn laaiende toorn verklaar Ik dat er op die dag zeker een grote aardbeving zal zijn in het land Israël. De vissen van de zee, de vogels van de hemel, de dieren van het veld, al het kruipend gedierte dat op de aarde kruipt en alle mensen die op de aarde zijn, zullen beven bij Mijn aanwezigheid."

Het epicentrum van de aardbeving zal in Israël liggen, maar de schokgolven zullen over de hele wereld gevoeld worden, en dat is nog maar het begin van het oordeel.

"Ik zal een zwaard tegen hem oproepen op al Mijn bergen," verklaart de Here God in Ezechiël 38:21. "Het zwaard van een ieder zal tegen zijn broeder zijn."

Met andere woorden, in de daaropvolgende chaos zullen de vijandelijke troepen elkaar gaan bevechten.

Dan, in vers 22, zegt God: "Met pest en met bloed zal ik met hem in het oordeel treden" - dat wil zeggen tegen de Russische dictator die bekend staat als Gog. "En ik zal op hem en op zijn troepen, en op de vele volkeren die bij hem zijn, een stortregen regenen, met hagelstenen, vuur en zwavel."

Als het allemaal voorbij is, vertelt Ezechiël ons dat de verwoesting zo catastrofaal is dat het zeven maanden zal duren om alle lichamen te begraven - en dat het langer zou duren maar dat "de vogels van de lucht en de beesten van het veld" de meeste lichamen van de vijanden zullen opeten.

Het is een grimmig tafereel - en het meest dramatische oordeel van God over de mensheid sinds de dagen van de uittocht uit Egypte, toen de tien plagen op de farao en zijn volk vielen.

Laten we nu teruggaan naar de aardbeving.

God vertelt Ezechiël dat "de bergen ... zullen worden neergeworpen, de steile paden zullen instorten, en elke muur zal op de grond vallen" (Ezechiël 38:20).

Betekent dit dat letterlijk elke muur op aarde zal vallen?

Of alleen dat elke muur in Israël en het Midden-Oosten zal vallen?

Betekent de profetie dat letterlijk elke persoon op de planeet fysiek door elkaar geschud zal worden?

Of betekent het dat de verwoesting in het hele Midden-Oosten zo groot zal zijn dat iedereen op aarde emotioneel geschokt zal zijn door angst, hogere gas- en olieprijzen, en door andere minder fysieke maar niet minder krachtige krachten?

Ik laat je daarop kauwen en we zullen het verder bespreken in een toekomstige show en een toekomstige column.

Maar op zijn minst is het duidelijk dat er een enorme, verwoestende en apocalyptische aardbeving op komst is, veel erger dan alles wat de wereld ooit heeft gezien.

En Israëlische functionarissen geven toe dat ze slecht voorbereid zijn op toekomstige bevingen.

( )

Mensen kijken naar de verwoesting terwijl reddingswerkers naar overlevenden zoeken in het puin na een aardbeving in Hatay, Turkije, 7 februari 2023. (Foto: REUTERS/Umit Bektas)

WAT ZEGT HET BOEK OPENBARING OVER TOEKOMSTIGE AARDBEVINGEN?

Het laatste boek van de Bijbel spreekt over een aardbeving die in de eindtijd nog erger zal zijn.

De apostel Johannes schrijft: "Ik keek toen Hij het zesde zegel verbrak, en er was een grote aardbeving; en de zon werd zwart als een haren zakdoek, en de hele maan werd als bloed; en de sterren van de hemel vielen op de aarde, zoals een vijgenboom zijn onrijpe vijgen werpt wanneer hij door een grote wind wordt geschud. De hemel werd uiteengereten als een boekrol wanneer die wordt opgerold, en alle bergen en eilanden werden van hun plaats gebracht. Toen verborgen de koningen der aarde en de grote mannen en de bevelhebbers en de rijken en de sterken en alle slaven en vrije mensen zich in de grotten en tussen de rotsen van de bergen; en zij zeiden tot de bergen en de rotsen: "Val op ons en verberg ons voor de aanwezigheid van Hem die op de troon zit en voor de toorn van het Lam; want de grote dag van hun toorn is gekomen en wie is in staat om stand te houden?" (Openbaring 16:12-17).

In hetzelfde hoofdstuk vertelt de apostel ons dat één op de vier mensen op aarde zal sterven tijdens deze tijd van oordeel, die bekend staat als de "Grote Verdrukking".

Als het tijdens ons leven gebeurt, zou dat betekenen dat meer dan 2 miljard mensen zullen omkomen omdat zij herhaaldelijk en hardvochtig God, Zijn Woord, Zijn wegen en Zijn Messias hebben verworpen - en blijven verwerpen.

IS ER NOG HOOP?

Dit zijn ontnuchterende profetieën - we negeren ze op eigen risico - maar er is hoop.

Laten we beginnen met twee vragen.

Ten eerste, waarom stuurt God aardbevingen?

Ten tweede, is er hoop?

De antwoorden hangen met elkaar samen.

God zegt bij monde van de Hebreeuwse profeet Haggai: "Want dit is wat de Heer van de legers zegt: 'Nog even en ik zal de hemel en de aarde, de zee en het droge land doen schudden. Ik zal alle volken doen schudden.'" (Haggai 2:6-7)

Dan spreekt God door de Hebreeuwse profeet Amos: "Want zie, Ik beveel en Ik zal het huis van Israël onder alle volken doen schudden." (Amos 9:9)

God, in Zijn barmhartigheid, zweert elk volk te doen schudden. Waarom? Om de aandacht van de mensen te krijgen, om hen over te halen elke religie, filosofie of ideologie los te laten, behalve het geloof in de dood en opstanding van de Heer Jezus Christus om hen te redden.

Er zijn veel voorbeelden in de Schrift, maar hier is er een.

Weet je nog wat God deed in het boek Handelingen?

"Tegen middernacht waren Paulus en Silas aan het bidden en lofliederen voor God aan het zingen, en de gevangenen luisterden naar hen; en plotseling kwam er een grote aardbeving, zodat de fundamenten van het gevangenishuis werden geschud; en onmiddellijk werden alle deuren geopend en ieders ketenen werden losgemaakt. Toen de gevangenbewaarder wakker werd en zag dat de gevangenisdeuren opengingen, trok hij zijn zwaard en wilde zichzelf doden, in de veronderstelling dat de gevangenen ontsnapt waren. Maar Paulus riep met luide stem: "Doe jezelf geen kwaad, want wij zijn hier allemaal! En hij riep om licht en stormde naar binnen, en bevend van angst viel hij voor Paulus en Silas neer, en nadat hij hen naar buiten had gebracht, zei hij: 'Heren, wat moet ik doen om gered te worden?' Zij zeiden: 'Geloof in de Heer Jezus, en u zult gered worden, u en uw gezin.' En zij spraken het woord van de Heer tot hem, samen met allen die in zijn huis waren. En hij nam hen dat uur van de nacht en waste hun wonden, en onmiddellijk werd hij gedoopt, hij en heel zijn gezin." (Handelingen 16:25-34)

Dit is één reden waarom God aardbevingen zendt - om mensen wakker te schudden en tot Christus te brengen.

Maar er is nog een tweede reden: God zendt ook aardbevingen om hen te oordelen die Hem afwijzen en hardnekkig weigeren zich te bekeren.

God vertelde de profeet Jesaja: "Zo zal Ik de wereld straffen voor haar kwaad en de goddelozen voor hun ongerechtigheid....Daarom zal Ik de hemelen doen beven en de aarde van haar plaats doen schudden door de woede van de Here der heerscharen op de dag van zijn brandende toorn" (Jesaja 13:11-13).

En Jesaja schreef ook: "Van de Here der heerscharen zult u gestraft worden met donder en aardbeving en luid geraas, met wervelwind en storm en de vlam van een verterend vuur" (Jesaja 29:6).

Oordeel? Ja.

Maar ook genade.

Daarom stuurt God aardbevingen.

En de Schriften zijn glashelder - ja, er is hoop in deze gebroken, chaotische wereld.

Elke man, vrouw en kind op aarde heeft nu de kans om door God in zijn koninklijke familie te worden opgenomen, zijn zonden te laten vergeven en de eeuwigheid met God en alle gelovigen door te brengen.

Zoals Jezus zei: "Want God had de wereld zo lief dat hij zijn eniggeboren Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft." (Johannes 3:16)

Maar die hoop is alleen beschikbaar totdat we onze laatste adem op deze aarde uitblazen - of totdat Christus daadwerkelijk terugkomt om te oordelen over de levenden en de doden.

Dus, terwijl we de ene na de andere "geboortepijn" ervaren die ons waarschuwt dat we in de "laatste dagen" leven, moedig ik aan dat vandaag de dag van verlossing is.

Nu - niet later - is de tijd gekomen om met God in het reine te komen.

Bron: Does Bible prophecy say earthquakes far worse than those in Turkey, Syria, are coming? Yes, and Israel isn’t ready | All Israel News