www.wimjongman.nl

(homepagina)


Coalitieakkoorden geven Netanyahu het vetorecht in Judea en Samaria

Dr. Aaron Lerner - 29 december 2022

Kopieën van de coalitieakkoorden zijn beschikbaar op de website van de Knesset:

https://main.knesset.gov.il/mk/government/pages/coalitionagreements.aspx

De zin die waarschijnlijk het vaakst in de overeenkomsten voorkomt in de delen die betrekking hebben op Judea en Samaria is "in coördinatie en met toestemming van de premier."

Punt 21 van de bijlage bij het regeerakkoord tussen de Likud en de Religieuze Zionisten van 1 december ontneemt Smotrich in wezen elke bevoegdheid: "De minister van het ministerie van Defensie overeenkomstig alinea 6.4 (hierna de minister) (AL: Smotrich) krijgt de volledige verantwoordelijkheid voor de werkterreinen van de coördinatie van regeringsactiviteiten in de gebieden en de civiele autoriteit. De activiteiten van de minister zullen worden gecoördineerd met en onderworpen zijn aan de instemming van de minister-president.

Dus toen Binyamin Netanyahu in diverse interviews in het Engels Amerika geruststelde dat hij de leiding had in Judea en Samaria wist hij dat hij deze bijlage al had laten tekenen.

Wat de toepassing van soevereiniteit op Judea en Samaria betreft, stelt paragraaf 118 van het coalitieakkoord tussen de Likud en de Religieuze Zionisten van 28 december "...de premier zal leiding geven aan de ontwikkeling en bevordering van beleid binnen het kader waarvan soevereiniteit zal gelden voor Judea en Samaria, terwijl hij de timing kiest en alle nationale en internationale belangen van de Staat Israël afweegt."

Met andere woorden: Binyamin Netanyahu kan ervoor kiezen om de Joodse bouw in Judea en Samaria te bevriezen terwijl hij de illegale Arabische bouw negeert en elke toepassing van soevereiniteit op alle gebieden van Judea en Samaria voor onbepaalde tijd uitstelt.

De "verklaring van de maand" voor een dergelijk beleid is de mogelijkheid om diplomatieke betrekkingen met de Saoedi's aan te knopen.

Het idee is dat de Saoedi's de stap zouden goedpraten als een maatregel om te voorkomen dat Israël Judea en Samaria annexeert. Maar op dit moment is de "annexatiedreiging" een pistool met losse flodders.

Ik durf te stellen dat als de Netanyahu-coalitie de Jordaanvallei en misschien andere strategische gebieden in één keer zou annexeren, dit de Saoedi's een aanzienlijk sterkere rechtvaardiging zou geven om diplomatieke betrekkingen aan te knopen met de Joodse Staat om verdere annexaties te voorkomen.

Bron: IMRA - Thursday, December 29, 2022 Commentary: Coalition Agreements Give Netanyahu Veto Power in Judea and Samaria