www.wimjongman.nl

(homepagina)

Zal een nucleaire Kalifaat de onrust laten stijgen in het Midden-Oosten?

Joel Richardson.

Zeven jaar geleden was ik slechts één van het handjevol mensen die waarschuwden voor een komend kalifaat in het Midden-Oosten. Zelfs vandaag de dag veel stemmen binnen de christelijke profetische kringen negeren dit idee of wijzen het van de hand, ze geloven in plaats daarvan dat de islamitische wereld binnenkort met een reeks van verwoestende en bovennatuurlijke beslissingen in wezen zal verdampen en de islam wereldwijd verdwijnen.

En natuurlijk blijft links het idee bespotten van een verenigd islamitische wereld. MediaMatters heeft onlangs Glenn Beck aangevallen voor het simpelweg doorgeven van een deel van de feiten over deze kwestie: Beck geeft door Joel Richardson zijn waarschuwing door voor de Antichrist, in een Kalifaat geleidt door Turkije.

Nauwelijks was er dergelijke gejank van MediaMatters of een van hun collega’s in de negationistische mainstream media, of Harvard professor Niall Ferguson melde onlangs dat we binnen tien jaar een kalifaat tegemoet kunnen zien.
Auteur Paul Sperry heeft een uitstekende en zeer duidelijk overzicht geschreven over de beweging in de richting van de oprichting van een kalifaat voor Investor’s Business.
En Albert Thompson jr. heeft ook een belangrijk artikel geschreven over Turkije’s ontwikkeling als strategische zeemacht.


Zal een nucleaire Kalifaat de onrust in het Midden-Oosten doen stijgen?

Door Paul Sperry

15 maart 2011

Met de moslimwereld op een kookpunt, vreest de Amerikaanse inlichtingendienst dat de onrust zou kunnen leiden tot een machtsvacuüm uitgebuit door Al-Qaida en haar moederorganisatie, de radicale Moslim Broederschap.

Beide delen het doel om het Midden-Oosten onder een islamitische heerser te brengen, die de wereld olievoorraden kan controleren en zo mogelijk zelfs de nucleaire wapens.

De regering-Obama vindt het idee van een dergelijke ‘kalifaat’ belachelijk. Men is zelfs niet bezorgd over het vooruitzicht van de islamistische regimes die uit de opstanden kunnen opkomen. Veel van het Midden-Oosten demonstranten zijn ‘seculier’ zo geloven ze in het Witte Huis.

Adjunct-Nationale Veiligheidsadviseur Denis McDonough noemde het een ‘leugen’ dat moslims een universele islamitische staat willen. “Mensen in de hele Arabische wereld bewijzen dit punt,” zei hij, door te roepen om vrije verkiezingen.

Ondanks dat 61% van de Amerikanen gelooft dat de opkomst van een islamitisch kalifaat ‘waarschijnlijk’ is in de komende 10 jaar, volgens de laatste IBD/TIPP peiling, en de inlichtingendiensten zeggen dat de roep voor een kalifaat, vroeger als franje, zich over de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een wereldwijde beweging in veel moslimlanden.

De Universiteit van Maryland ondervroeg onlangs de moslims in Indonesië, alsmede in Egypte, Pakistan en Marokko, en bevond dat 77% het eens met het zoeken van al-Qaida om “alle islamitische landen te verenigen in een enkele islamitische staat.”

Experts zeggen dat de beweging mede is gedreven door de groeiende anti-westerse sentimenten, maar ook door een verlangen naar het “gouden tijdperk” van de islam. Op haar hoogtepunt, strekte het islamitische rijk zich uit van Spanje in het westen tot aan de grenzen van China in het oosten.

Bekijk afbeelding van de landkaart

De Maryland studie beschrijft het kalifaat als een probleem de “collectieve identiteit”, zelfs onder de moslims met een nationalistische houding, en een “sterke motivator” binnen de wereldwijde moslimgemeenschap. Als dat zo is, hebben de Moslim Broederschap en Al-Qaida zachte velden om te ploegen in het Midden-Oosten landen, in de verdringing van de seculiere, pro-westerse leiders.

“Dit onderwerp zal blijvend de andere geopolitieke kwesties overschaduwen”, zegt Doug McLeod, onderzoeker bij het Nationaal Consortium voor de Studie van Terrorisme en Responses to Terror aan de Universiteit van Maryland.

De vrome beweging heeft zijn wortels in de Moslim Broederschap, een wereldwijde jihadistische groep opgericht in Egypte in 1928. Haar statuten oproep voor moslims om “om de tirannen en de vijanden van Allah te bestrijden als een prelude tot de oprichting van een islamitische staat.”

De geestelijk leider is Yusuf al-Qaradawi, waarschijnlijk de meest invloedrijke islamitische geleerde in de regio. Na 9/11, vaardigde hij een fatwa uit waarin wordt opgeroepen tot “de verspreiding van de islam totdat de hele wereld heeft verovert en omvat zowel het Oosten als het Westen, markerende het begin van de terugkeer van het islamitische kalifaat.”

Bron: Will A Nuclear Caliphate Rise From Unrest In The Mideast? - Investors.com


Hoe de islamisten de Amerikaanse zeemacht kunnen verlammen

Geplaatst op: 16 maart 2011

Door Albert Russell Thompson jr.

Wolken beginnen zich te vormen die kunnen leiden tot een perfecte destructieve storm voor de macht van Amerika en de invloed. Historisch, heeft Amerika besluiten genomen die hebben geleid tot haar economische en militaire overwicht. Vandaag de dag neemt Amerika verschuivende beslissingen over haar economische en militaire krachten naar andere naties, met inbegrip van de potentiële vijanden. Zoals verwacht, zal de macht stromen naar die landen die logisch handelen en hun eigen belang nastreven, de doelstellingen die zij volledig najagen. Terwijl Amerika vrijblijvend lijkt te zijn over de eigen belangen, deze storm heeft ten minste zeven indicatoren om de natie te convergeren:

  1. Potentiële bedreigingen voor het vermogen van de Amerikaanse marine op zee om vaarwater open te houden voor de handel
  2. De Turkse verhoging van militaire en economische macht
  3. De Turkse regering verschuiving van seculiere naar islamitisch
  4. Moslimlanden met hun fysieke nabijheid van strategische vaarroutes
  5. Het naïeve geloof van het Westen dat de instelling van de democratie de islamitische agressie zal beteugelen
  6. Islamisten hun overtuiging dat de wereldheerschappij is bestemd door Allah, en
  7. de enorme budgettaire tekorten van Amerika en de verlammende schuldenlast
Met deze storm komt Amerika’s invloed in gevaar in de buitenlandse betrekkingen, alsmede de nationale veiligheid.

Als Amerika’s Noord-Amerikaanse buren geen grote bedreiging vormen voor het land en de eventuele invasie van de Verenigde Staten zou over zee moeten komen, het belang van een zeeverdediging gerechtvaardigd dan de kosten van een krachtige marine. Ook buitenlandse handel is van essentieel belang voor de Verenigde Staten, het vermogen om grote hoeveelheden grondstoffen in te kopen en afgewerkte goederen te vervoeren die nodig zijn om de industrie en de consumptie te ondersteunen. Belangrijke scheepvaartroutes in de buurt of aangrenzend aan het Midden-Oosten.

De dominante militaire macht in het Midden-Oosten is Turkije, niet Israël. Turkije is uniek onder de islamitische landen, met een bevolking van 77.000.000, het lidmaatschap van de NAVO, 87 procent van de mensen kunnen lezen en schrijven, militaire uitgerust met Amerikaanse wapens en een gevarieerde economie die groeide met ruim 7 procent in 2010. Historisch seculier, het moderne Turkije zou de rivaliteit niet aanwakkeren tussen de moslims en de niet-islamitische landen, maar de Turkse regering is veranderd van een secularistische samenstelling naar een meer islamitische.

De islamisten staan nu in een positie als een hefboom door hun geografische ligging en hun multilaterale relaties met de economieën van alle grote mogendheden om die te beïnvloeden. Tunesië en Egypte liggen direct ten zuiden van de Europese Unie. Zij delen de Middellandse Zee met Europa en de Levant. De huidige regering van Turkije heeft Turkije verlegd uit de buurt van Israël, met wie Turkije eerder wederzijds voordelige betrekkingen had. Het heeft verder de macht geconsolideerd door preventief arresteren van militaire ambtenaren die zou hebben geprobeerd met een anti-islamitische staatsgreep deze te vervangen door een seculiere partij.

Stel dat Turkije moet beslissen om de westerse macht te vervangen voor een schijnbaar goedaardige vereniging van islamitische staten in de strategische gebieden. Het is mogelijk dat Egypte onder de invloed kan komen of in de richting van de Moslim Broederschap en zich aansluiten bij een door de Turken geleide vereniging. De Broederschap zou dan toegang hebben tot de geavanceerde westerse wapens en steun als een lid van de NAVO. Controle van het Egyptische Suez-kanaal betekend de controle over de kortste route van Europa naar de Indische Oceaan en een directe invloed op de 1,8 miljoen vaten per dag van olie die door het kanaal stromen.

Na Egypte zijn daar Jemen en Somalië. Islamisten kunnen de controle grijpen over die landen en een beroep doen op Turkse erkenning en veiligheidsgaranties. De islamisten zouden dan de toegang tot de Straat van Bab el-Mandab controleren waardoor 4,8 miljoen vaten per dag van de olieopbrengst stroomt en de toegang is tot de Rode Zee. Bovendien zouden zij in staat zijn om de Somalische piraten te ondersteunen en kunnen helpen bij het opzetten van een Somalische staat.

Door middel van een Iraanse associatie met Turkije kunnen deze invloed winnen in Libanon als gevolg van de Iraanse sponsoring van Hezbollah. Syrië zou druk voelen om zich bij een ​​dergelijke liga aan te sluiten. Bovendien kan Turkije eenvoudig militaire adviseurs en technologie implementeren in Iran en de Iraanse troepen vergroten, daarmee de 15,5 miljoen olievaten bedreigen, die per dag stromen door de Straat van Hormuz en het verkrijgen van de controle over de toegang tot de Perzische Golf. Turkije zou dan de strategische diepte, en mankracht hebben, en de toegang tot de terreurnetwerken, als hefboom voor haar controle over de Bosporus en de Dardanellen (de Turkse zeestraten). Bovendien, de belangrijkste havens van Rusland (Novorossiysk en Tuapse) die volledig afhankelijk zijn van de Turkse zeestraten in de toegang tot de wereldmarkt. De Turkse regering zou een economische en militaire macht hebben die de Russische economische onafhankelijkheid bedreigen.


De Islamistische revolutie, gevolgd door de vrijwillige associaties tussen deze revolutionairen, Turkije en Iran, zou een islamitische confederatie geven met de mogelijkheid om de Amerikaanse zeemacht en de Russische handel te beinvloeden op meerdere manieren. Men zou 1) de Amerikaanse marine veiligheid bedreigen in het oostelijke Middellandse-Zeegebied, 2) de US Navy toegang weigeren tot de Rode Zee, de Zwarte Zee en de Perzische Golf, en 3) de toegang manipuleren tot de Russische economie en 40 procent van het olie aanbod in de wereld, dit alles zonder enig gebruik van externe geweld. Na verloop van tijd zou de Liga Indonesië kunnen opnemen, waardoor men de dominantie heeft over de Straat van Malakka en de 14 miljoen vaten per dag aan olie die daar doorheen stroomt. Bovendien, zullen de kosten van de handel met de Oost-Aziaten, Afrikanen en Indiërs toenemen.

Voor de vijanden van Amerika, is dit een strategie met een laag risico. Egypte kan islamistische worden. Als Marokko moet vallen voor de islamisten, zou de Britse controle van de Straat van Gibraltar in het gedrang komen. Niet alleen zou dit scenario elke Amerikaanse aanwezigheid in gevaar brengen in de Middellandse Zee, het zou voor de islamisten de toegang verlenen tot de controle op de handel op zee voor Zuid-Europa.

Dus, wat kan Amerika doen als voorbereiding voor een dergelijke naderende storm? Helaas kunnen we heel weinig doen onder de huidige koers van de fiscale onverantwoordelijkheid. Amerika is of insolvent of zo dicht bij insolventie dat het niet de nodig middelen kan besteden aan marine onderzoek, ontwikkeling, of de bouw van een schip. Ook sommige islamitische landen het bezitten grote hoeveelheden van de Amerikaanse schuldbewijzen, die ernstig Amerika’s vermogen beperken om in actie te komen die in strijd zijn met hun doelstellingen. Amerika lijkt nog steeds te zijn gewijd aan overbesteding zonder enige afzienbaar einde, tenzij een van de huizen van het Congres zou instemmen met het in toom te houden van deze overbesteding en een fiscale gezondheid op te leggen. Zo niet, dan moge God ons genadig zijn.


Albert Thompson is de Virginia directeur voor jonge Amerikaanse voor de Vrijheid en een militaire geschiedenis student aan Norwich University, de oudste hoge militaire College in de Verenigde Staten.

Bron: How Islamists could cripple U.S. sea power