www.wimjongman.nl

(homepagina)

EGYPTE INZICHT: INZICHT IN HET KALIFAAT (DEEL II)

Geplaatst op 18 februari 2011

Noot van de redactie: De Joel Richardson is de auteur van De islamitische Antichrist een vergelijking van de bijbelse en islamitische eschatologie en is mede-auteur van God’s War on terreur.

In het eerste gedeelte van dit artikel, laten wij een fundamenteel historisch overzicht zien van het kalifaat, alsook de verschillende historische en psychologische redenen dat er zo veel moslims vandaag de dag verlangen naar een terugkeer daarvan. In dit artikel gaan we verder met de bespreking.

Om te beginnen met het begrip van de collectieve psychologische wond die de afschaffing van het kalifaat heeft gehad op de islamitische wereld, stel je eens voor dat de zetel van paus werd afgeschaft door krachtige anti-katholieke krachten en voor bijna honderd jaar onbezet bleef. De theologische en psychologische gevolgen dit zou hebben voor katholieken wereldwijd zou ingrijpend zijn. Ook zonder een kalief, hebben veel moslims het gevoel alsof het universum zelf volledig buiten haar orde is geweest de afgelopen tachtig jaar. Dit wereldbeeld is nergens beter samengevat dan in een promotie video voor Hizb-ut-Tahrir-een islamitische groep waarvan hun doel is, het herstel van het kalifaat:

3 maart, 1924 - werd de wereld in duisternis gehuld. De Khilafah toen zijn licht, - verspreid van oost naar west voor meer dan duizend jaar - ten einde kwam. De gevolgen waren onvoorstelbaar: dood, vernietiging, chaos en uitbuiting. Na 80 jaar afwezigheid van de Khilafah, is de islamitische wereld ontwaakt uit haar sluimer, en de oemma [de gemeenschap van alle moslims in de wereld] is bereid haar politieke lot weer op te pakken. Vanuit de duisternis zal een nieuw licht ontstaan.


Naar de pro-kalifaat moslims toe, moet de huidige mondiale werkelijkheid worden gecorrigeerd. Deze moslims vormen geen kleine minderheid. In feite is er nu een globale wereldwijde opleving in de talrijke islamitische groeperingen wiens doel het is om het Kalifaat te doen herleven. In Indonesië in een Hizb ut-Tahrir rally was men in staat om samen te komen met meer dan 100.000 moslims. Elk jaar in Londen, verzamelen bijna 10.000 zich om de heropleving te bespreken van het Kalifaat.

Maar ondanks de wereldwijde opleving van het pro-kalifaat sentiment onder moslims, doet Glenn Beck zijn inspanningen om aandacht te vragen voor deze uiterst gevaarlijke realiteit veel spot oproepen van de ontkenners in de media zowel aan de linker- als de rechterkant.

Maar heeft Beck echt een doorgedraaide complottheorieën?

Buigen over een verslag, afgegeven door de National Intelligence Council in 2005. Het rapport, getiteld, “Mapping the Global Future: Project 2020” voorspelde dat binnen de komende paar jaar men de opkomst kan verwachten en kunnen zien dat een islamitisch kalifaat nieuw leven wordt ingeblazen. Voor degenen die niet bekend zijn met de NIC, een zelf-beschrijving van de website:

De NIC is een centrum van strategisch denken binnen de Amerikaanse regering, die rapporteert aan de directeur van de National Intelligence, de president en de senior beleidsmakers voorziet van analyses over buitenlands beleid kwesties die zijn geëvalueerd en gecoördineerd door de hele Intelligence Community. Ons werk varieert van korte analyses van actuele vraagstukken naar “achter de horizon” ramingen van bredere ontwikkelingen op het werk in de wereld.


Dus als de spotters met stenen gooien naar Glenn Beck voor zijn suggestie dat de islamitische wereld op weg is naar een kalifaat, werd deze exacte voorspelling al meer dan zes jaar geleden gedaan door de belangrijkste denktank voor strategische prognoses van de Verenigde Staten.

Maar er is een belangrijk element van de beoordeling door het NIC’s van “achter de horizon” waarop we moeten letten. Volgens het rapport zou een komend kalifaat niet worden gebouwd op daden van terrorisme, of openlijke geweld, maar in plaats daarvan het zou worden gevestigd door middel van vreedzame middelen. Door te beweren dat het Midden-Oosten zal voorzien van stabiliteit, vrede en veiligheid, zal de opkomst van de komende kalifaat positief worden bekeken door een groot deel van de wereld. Na het observeren van veel Amerikaanse commentatoren die de donkere geschiedenis wit wassen en de ehh ... emmm venijnige retoriek van de verschillende woordvoerders van de Moslim Broederschap, ben ik ervan overtuigd dat we echt zo goedgelovig zijn.

Niet verrassend is het dan, als een monitor het standpunt inneemt van enkele van de meest populaire pro-kalifaat moslimleiders, dat hun woorden vaak extreem onschuldig zijn. Overweeg de gloeiende beschrijving van het kalifaat, zoals verwoord door de Turkse islamitische auteur Adnan Oktar (die schrijft onder het pseudoniem Harun Yahya), ‘s werelds meest gepubliceerde islamitische auteur. Oktar maakt geen gebruik van de term Kalifaat, maar inplaats daarvan verwijst naar zijn neo-Ottomaanse visie “De Turks-Islamitische Unie”:

De Turkse islamitische Unie zal de redding zijn van iedereen, voor de mensen van alle religies, alle volken en alle denkwijzen, niet alleen van de islamitische wereld. Deze unie zal liefde, broederschap en vriendschap brengen, veel en in overvloed aan de wereld. De Turks-Islamitische Unie ... zal het instrument zijn om een wereld te bereiken van een geheel nieuwe schoonheid, met een enorme stijging in veelheid en overvloed, met een grote vooruitgang in kunst en wetenschap, en in de bouw van een krachtige en diepgewortelde beschaving ...Adnan Oktar’s visie van een Turks-Islamitische Unie

Maar ondanks alle schijn van gematigdheid wat een kalifaat of Islamitische Unie lijkt te bezitten, de conclusie van het 2020 rapport is volkomen juist wanneer zij verklaart dat zelfs in een beperkt Kalifaat, bestaande uit verschillende islamitische landen, een enorm problemen zou vormen voor de Verenigde Staten en haar globale belangen. Het potentieel van een dergelijke entiteit in de realiteit is niet iets dat de Amerikanen licht op moeten nemen.

Hoe zal dan een Kalifaat meest waarschijnlijk ontstaan? Zal Hib ut-Tahrir of Al-Qaeda uiteindelijk succesvol te zijn? Dit is hoogst onwaarschijnlijk.

In deel III, bespreken we de ene entiteit die de wereldwijde islamitische verlangen waarschijnlijk zal bereiken om een nieuw leven in te blazen aan het Kalifaat.

Deel I

Glen Beck op:
Video 1

Video 2

Video 3

Bron: Understanding Egypt: Understanding the caliphate (part II) | The Blaze